Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Tost: Mercedesu treba zamrznuti razvoj agregata

MONTMELO, SPAIN - MARCH 04: Scuderia Toro Rosso Team Principal Franz Tost of Austria during day four of F1 winter testing at Circuit de Catalunya on March 4, 2016 in Montmelo, Spain. (Photo by Peter Fox/Getty Images)

Šef ekipe Toro Rosso smatra da bi nemačkoj ekipi trebalo zamrzuti razvoj pogonskog agregata, do trenutka kad ih stignu ostale ekipe iz F1 karavana.

On misli kako bi FIA kao nadređena trebala blokirati razvoj Mercedesu, pa time dovesti ostale ekipe u rang vodećeg u F1 šampionatu. Zatim, po njegovim riječima, razvoj pogonskih jedinica zamrznuti potpuno, za sve.

Ograničenje pogonskih jedinica za sezonu 2017. u dijapazonu težine, dimenzija i materijala bolida nastaviće se i u sezoni 2018. ali Tost smatra da treba uložiti i dodatne napore, kako bi se napokon na F1 igralište doveo fer plej:

“Nadam se da će prije ili kasnije doći do pariteta pogonskih jedinica, jer to trenutno zaista nije slučaj. Očekujem da će Renault nadoknaditi zaostatak, pošto vidimo šta se dešava sa Ferrarijem. Moramo imati Mercedes, Red Bull i Ferrari u borbi za šampiona. Ako paritet razvoja motora ne dolazi, iz godine u godinu, onda je jasno da ga kao takvog FIA treba zamrznuti. Ja bih najprije zamrznuo razvoj za Mercedes, a u trenutku kad ga ostali sustignu, zamrznuti za sve timove. Iskreno, ostaviti razvoj baterije neometan i slobodan, jer je to zalog za budućnost ovog sporta.”

Cene agregata ograničene su na 1 milion evra po sezoni. Austrijanac smatra kako bi pravo rješenje bio finansijski limit, odnosno tzv. “cost cap”. Iako takav prijedlog već godinama nailazi na otpor, svaki put kad se iznese na sto, Tost ipak smatra da bi to bilo jedino efikasno rešenje:

“Moramo sniziti troškove. Diskutujemo o tome već godinama, ali ništa se ne dešava. Ja bih uveo finansijski limit. Ljudi će reći kako se takvo nešto ne može ograničiti, ali to je čista glupost. Mi u Toro Rosso znamo istoriju svakog potrošenog šrafa i odakle dolazi kao i kolika mu je cena.”

(Diskusija)

Leave a Reply