Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Vettel imao nezgodu na testu u Fjoranu

Nemački vozač imao je jednu nezgodu zbog čega je bolid je vraćen na opravku nazad u Maranelo.

Prvi dan testiranja Pirelli pneumatika za mokru podlogu nije bio srećan Sebastiana Vettela. Naime, on je rano danas na neprijatan način okončao svoju sesiju, udarivši sa bolidom u zaštitnu ogradu.

Nemac je postavljen da vozi na premijernom danu testa, koji je za cilj imao provjeru ovosezonskih, novih Pirelli pneumatika za mokru podlogu, montiranih na modfikovani Ferarijev bolid, na veštački natopljenoj stazi u Fjoranu. Ipak,u rano poslijepodne, kad je pretpostavljamo bio u krugu za zagrijavanje, Vettel je izgubio kontrolu nad modifikovanim SF15-T na dionici poslije izlaska iz desne krivine, nakon prelaska mosta.

Fotografije postavljene na internetu pokazuju da je auto nastavio desno, kad je staza skretala ulijevo i Vettel se zabio u ogradu. Iako je on, na sreću, prošao nepovrijeđen a šteta na bolidu je ipak tolika da je automobil trebao opsežniju popravku, pa je sesija za danas prekinuta. Bolid je vraćen u Maranello na popravku, a odluka će biti donijeta večeras, kad će biti i jasno da li će automobil moći voziti sutra, drugog dana testa.

Jedan od najistaknutijih problema prošlogodišnjih guma za mokro jeste postizanje radne temperature. Ovo ustvari i jeste pravi razlog zašto Pirelli ima beneficije od ovog testa. Oni žele znati kakateristike svojih guma, pošto ćemo od ove sezone po prvi put imati start iz mesta sa startne rešetke, poslije sklanjanja sigurnosnog automobila. To znači da gume neće imati priliku da se intenzivno zagriju, a za ove pneumatike velike koristi nema ni od grijućih pokrivača za gume, koji bi ih po pravilu trebali ugrijati.

Možda u sporom postizanju radne tempearture leži razlog izlijetanja Vettela, jer ako znamo da je jutros u Fioranu temperatura vazduha bila samo 5 stepeni a da se naslutiti da karakteristike staze nisu bile baš idealne za vožnju. Sigurno je i njemu samom bilo jako teško procijeniti samu specifikaciju pneumatika, te njen stepen zagrijanosti.

Moguće je, da ako ekipa SF15 popravi na vrijeme, Vettel ostane još neki dan u Fjoranu, kako bi nadoknadio danas propušteno i odradi svoj deo testa. Ferrarijev treći vozač, Antonio Giovinazzi bio je predviđen za drugi dan testova, ali, moguće da on sutra dobije bolid na raspolaganje tek popodne.

(Diskusija)

Leave a Reply