Please assign a menu to the primary menu location under menu

VN Sao Paula / VN Brazila

Zvanično ime: FORMULA 1 ROLEX GRANDE PRÊMIO DE SAO PAULO 2023

Lokacija: Autodromo Jose Carlos Pace Interlagos, Sao Paulo, Brazil

Datum: 5.-7. novembar 2023.

Broj krugova:     71

Dužina staze:     4.309 km

Dužina trke:        305.909 km

Broj trka:             49

Prva trka:             1973.

Najviše pobeda: Alain Prost /6/

McLaren /12/


Prvi Brazilski GP održan je 1972. godine, ali nije bio deo kalendara F1. Od 1973. se računa kao trka u okviru šampionata Formule 1, a od 1990.  se redovno  održava na stazi Hose carlos Pace u Interlagosu. Tokom 80-ih se trka održavala na stazi u Rio de Žaneiru na stazi koja nosi ime Nelson Piquet.

Emerson Fittipaldi
Emerson Fittipaldi pobeđuje na VN Brazila 1973.
Nigel Mansell
Nigel Mansell – poslednji pobednik u Riju 1989.

 

 

 

 

 

 

Staza u Interlagosu dala je neke od najzanimljivijih trka u skorijoj istoriji F1, a važi za jednu od najzahtevinijh staza u kalendaru zajedno sa Spa Francorshampom.  Staza je izgradjena 1940. godine, a prvi naziv staze bio je “Interlagos” ili “izmedju jezera”, jer je staza napravljena izmedju dva velika jezera Guarapiranga i Billings, koja su snabdevala obližnje gradove strujom i vodom. 1986. menja ime iz Autódromo de Interlagos u Jose Carlos Pace, brazilskog F1 vozača koji je poginuo u avionskoj nesreći 1977.

Staza Jose Carlos Pace
Staza Jose Carlos Pace iz vazduha

Staza je jedna od retkih u kalendaru koja se vozi u smeru suprotnom od kazaljke na satu. 1990. dužina staze je smanjena sa 7.823 m na 4.397 m tako da bi mogla da bude u okvirima FIA-inih pravila u to vreme. Kao posledica skraćivanja staze, izgubljeno je 3 duga pravca i 3 brze krivine. Na staroj stazi bolidi su mogli da voze punim gasom i više od 20 sec, ali je zbog toga i smatrana veoma opasnom (iako je na njoj bio samo jedan udes sa fatalnim ishodom). Staza se posle 1990. malo menjala, tako da je zadržala mesta na kojima se može voziti i preko 320 km/h, ali i široka područija na koje se može izletati, a ne završiti trku.

Pogled na krivine 1 i 2
Glavni pravac na stazi u Interlagosu

 

 

 

 

 

 

 

Vozači vole ovu stazu i iz razloga što nije napravljena na ravnom terenu, već prati prirodne uspone i padove terena, tako da zahteva više i od vozača i od motora. Površina staze je jako neravna, pa su trke veoma teške i iscrpljujuće za vozače, a da stavri budu još teže, krug koji se vozi suprotno kretanju kazaljke na satu opterećuje vozače G-silama sa leve strane iako su trenirani da trpe sile sa desne strane.

Njuspešniji od vozača na stazi Jose Carlos Pace je Alain Prost sa 6 pobeda, dok je Michael Schumacher drugi sa 4 pobede. Od timova najviše uspeha ima McLaren 11, drugi je Ferrari sa 10, Williams je treći sa 6, Brabham ima 3, dok Benneton i Renault imaju po 2 pobede.

Trka nije održana 2020. zbog koronavirusa, a za 2021. je preimenovana u Velku Nagradu Sao Paola.