Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Squadra Kart Racing na međunarodnoj sceni

Proteklog meseca Squadra Kart Racing tim je prvi put nastupio na međunarodnoj sceni u okviru SWS Endurance Cup-a, i to na stazi Pautalia u Ćustendilu (Bugarska).

Za ovu trku vozači tima su bili Andreja Dinić (SRB) i Massimo Maniero (ITA), a podršku kao tim menadžer je pružao Ivan Lekić (SRB). Tim je u sličnom sastavu prvi put nastupio na karting stazi KartLand Ada Huja na prvoj trci izdržljivosti u trajanju od 4 sata koja održana u novembru 2021. godine gde je zauzeo 5. mesto. Trka „8h of Bulgaria“ je predstavljala iskorak tima na međunarodnu scenu. Trke izdržljivosti u Bugarskoj su poznate po dobroj organizaciji, velikom broju međunarodnih timova i jakoj konkurenciji. Jedna od specifičnosti je što se posle 4 sata trke menja smer vožnje.

Subota (28.08.) je iskorišćena za trening, vozači Squadra Kart-a su među prvima izašli na stazu kako bi se što bolje upoznali sa kartinzima, stazom, i kako bi uspeli da testiraju svu potrebnu opremu za trku. Subotu je pratio jak tempo treninga sa konstantnim promenama smera vožnje. U poslednjoj sesiji je i tim menadžer seo u karting da oseti stazu. Kasnije tokom dana je održana trka u trajanju od 4 sata što je tim iskoristio za skauting, prikupljanje informacija i razradu strategije.

Nedelja (29.08.) je startovala sa petnaestomiutnim kvalifikacijama sa obaveznom izmenom vozača. Tim je zauzeo 25. mesto od ukupno 42 tima. Pogrešna taktika, odnosno vožnja u gužvi, što se može pripisati manjku iskustva, i hladne gume su koštale ekipu boljeg plasmana. Podatak da je prvih 18 timova bilo u rasponu od 1 sekunde razlike samo svedoči o jačini konkurencije.

Trku je započeo Maniero probijanjem uz veliku borbu sa drugim vozačima posle nekoliko krugova ostvaruje napredak od osam pozicija. U ovom stintu Maniero postavlja najbolje vreme tima od 59.85s. Strategija tima je bila da se voze dugački stintovi od 35 do 43 minuta. Nakon prve izmene za volan seda Andreja Dinić koji nastavlja u konstantom ritmu i borbi sa drugim vozačima. Najveće bitke Squadra Kart je vodio sa timovima iz Grčke, Bugarske i Brazila.

Nakon tri sata trkanja tim dobija kaznu +1 krug za obilaženje pod žutom zastavom. Greška je nastala usled izlaska iz PIT-a nakon promene vozača i loše vidljivosti sa pozicije tim menadžera u sektoru gde je bila istaknuta žuta zastava. Nakon 4 sata promenjen je smer vožnje, koji ispostaviće se više odgovara vozačima Squadra Kart tima. Drugu kaznu +15 sekundi tim dobija zbog 0,7 sekundi ranijeg izlaska iz PIT-a od dozvoljenog. Ove kazne nisu pokolebale vozače da daju sve od sebe i voze konstantno brza vremena i jure timove koji su ispred. Na kraju, uz dobru strategiju izmena tim izbegava gužvu u boksu, napreduje par pozicija i zauzima konačno 25. mesto, uz veliku borbu.

Trkanje rame uz rame sa pobednicima 24h Bugarske i drugim vrhunskim timovima sa bogatim međunarodnim takmičarskim iskustvom je bio veliki benefit za tim, ali 25. mesto ipak ostavlja gorak ukus jer je opšti utisak da je tim mogao bez većih poteškoća da uđe u top 15, što je samo motivacija za još veći rad i napredak naredne sezone.

Massimo Maniero i Ivan Lekić nastavljaju trke u okviru KL Championshipa, a Andreja Dinić se priprema za naredne trke izdržljivosti i nove nastupe u Sportstil Cup-u naredne sezone.

Squadra Kart Racing zahvaljuje svima koji ih podržavaju a posebno na podršci od strane PBS Logistic i KartLand Ada Huja.

Leave a Reply