Please assign a menu to the primary menu location under menu

VN Amerike – Ostin

Zvanično ime: FORMULA 1 LENOVO UNITED STATES GRAND PRIX 2023

Lokacija: Circuit of the Americas, Ostin, Sjedinjene Američke Države

Datum: 20.-22. oktobar 2023.

Broj krugova:     56

Dužina staze:     5.513 km

Dužina trke:        308.405 km

Broj trka:             44

Prva trka:             1959.

Najviše pobeda: Lewis Hamilton /6/

Ferrari /10/


U maju 2010. je zvanično potvrđeno da je Ostin, glavni grad države Teksas dobio desetogodišnji ugovor za održavanje trke Formule 1 i postignut je dogovor da prva trka na tlu SAD nakon četiri godine pauze bude održana 2012. Za potrebe trke i izgrađena potpuno nova staza koja je ponela ime Circuit of the Americas. Glavni dizajner je i u ovom slučaju bio Hermann Tilke i on je kao i sa autodromom u Turskoj obavio odličan posao pošto je stvorio jednu od najtežih staza dok je inspiracija za konfiguraciju došla od nekoliko legendarnih staza koje su već u kalendaru.

Pogled na glavni pravac i garaže

Tokom gradnje 2011. je došlo do manjeg zastoja pošto vlasnici do tog trenutka još uvek nisu zvanično dobili ugovor za održavanje trke. U jednom trenutku su se čak pojavile špekulacije da se Ecclestone premišlja da li da uopšte vodi najbrži cirkus u Ostin, ali je onda ustanovljeno da on nije ispoštovao ugovor sa promoterom trke u Americi nakon čega je sačinjen novi ugovor, a gradnja je nastavljena.

Pogled na krivine 1 i 2 iz vazduha
Pogled na splet brzih krivina 6, 7, 8, i 9

 

 

 

 

 

 

 

Prva trka je održana 15. Prvu pol poziciju je ostvario Vettel u Red Bullu, ali je Hamilton u McLarenu odneo prvu pobedu. Trka se ispostavila kao veliki uspeh za grad Ostin koji je poslednjih godina u velikoj ekspanziji. Poseta je 2015. godine znatno opala usled povratka VN Meksika na kalendar Formule 1. Međutim u 2016. je ostvarena rekordna poseta, delom zbog borbe za šampionsku titulu između Hamiltona i Rosberga, delom zbog odličnog F1 Rocks koncerta održanog tokom trkačkog vikenda.

F1 Rocks

Hamilton je između 2014 . i 2017. vezao četiri uzastopne pobede. Njegov i Mercedesov niz je u 2018. prekinuo Kimi Raikkonen u Ferrariju, kome je to ujedno bila i poslednja pobeda u karijeri, a 2019. je trijumfovao njegov sunarodnik Valtteri Bottas u Mercedesu.

Trka nije održana u 2020. zbog globalne pandemije koronavirusa. Naredne sezone se vratila na kalendar i čak je postojala šansa da se voze dve trke na ovoj stazi, ali do toga ipak nije došlo.