Vremenski uslovi pokvarili prvu F1 žurku

auto-motor-und-sport.de

Na stazi Katalunja prošle nedelje odrađen je prvi zimski test koji je u potpunosti opravdao svoj naziv.

Kao i većina ljubitelja Formule 1 tako i svi timovi željno su iščekivali početak testiranja novih bolida. Ali, vremenski uslovi nisu baš nikome išli na ruku. Naime, samo tokom prvog dana testa padavine nisu pogodile jug Španije, dok je čak na trećem danu testiranje kasnije počelo zbog snega. Prema pričama lokalnih meštana poslednji put sneg u Montemolu viđen je pre tačno deset godina. Ipak, u proseku temperatura vazduha bila je oko 5 stepeni dok je temperatura staze išla i do 12. podeoka, što svakako nije bilo dovoljno da se odradi reprezenativan test novih bolida.

Zbog toga, na sto je bila izneta ideja da se ceo karavan preseli u Bahrein gde valdaju znatno bolji vremenski uslovi. Ipak, da bi se ovaj plan realizovao bilo je potrebno da se svi timovi slože, što se na kraju (nikada) nije ni desilo jer su dva tima uložila protest. Onda, pošto je staza Katalunja već bukirana dve nedelje za potrebe Formule 1, naredni predlog bio je da se test dani na kojima su bili loši vremenski uslovi pomere za neke slobodne dane u toku nedelje, ali je i ta ideja brzo pala u vodu. Na kraju, sve je ostalo onako kako je mesecima već ranije planirano što je potpuno ograničilo rad timova.

Kada se podvuče crta dobili smo manje-više isti rezultat i posledice kod svakog vozača, a to je da su se dosta mučili da zagreju pneumatike na radnu temperaturu, jer Pirellijeve komponente nisu predviđene za ovake zimske uslove. Kao i ranije tako i sada svi timovi započeli su prve probe po starom receptu, a to je nova šasija, staro prednje i zadnje krilo i naravno nova sigurnosna zaštita Halo. Halo je za potrebe svih timova napravila holandska firma CP Tech a ona se sastoji od titanijumske šipke koja je umotana u sloj karbon fibera i teži oko 6 kilograma.

Ono što je glavno pitanje bilo pred sam test jesu funkcionisanje samih pogonskih jedinica. Pošto je ove godine dozvoljeno samo 3 motora po vozaču u sezoni, što znači da iskorišćenje jednog agregata je povećano za 40%, jasno je da su proizvođači bili primorani na određene kompromise. Naime, kako se po padoku priča proizvožači agregata rešili su da zadrže istu snagu motora sa kraja prošle godine, pa je zbog toga najviše promena izvršeno na polju pouzdanosti. Možda po prvi put u V6 eri sva četiri proizvođača su bez problema kompletirali prvi test a svakako najveća pažnja privukla je Honda. Japanci su sa svojim novim partnerom Toro Rossom bez problema prošli prvu integraciju i tokom testa nisu imali nikakav kvar. Da stvar još bude čudnija, Honda za ovaj test nije koristila novi agregat već je redizajnirala stari koji je prilagodila pakovanju za STR13. Takođe, japanski odred u Formuli 1 više ne vodi Yusuke Hasegawa već je na njegovo mesto došao Toyoharu Tanabe. Sa druge strane oko Mercedesa već kruže priče da je udario u magičnu cifru od 1000 konjskih snaga kao i da već ima 50% iskorišćenja termalne efikasnosti. Za sve to odgovore dobićemo tokom sezone …

Mercedes je kao i svi ostali koristio priliku na stazi kada je god je mogao. Lewis Hamilton trenutno je postavio najbrže vreme tokom sva četiri dana testa od 1m19.333s na medijum gumama u trenucima dok je radio na dužim stintovima. Kako je izjavio tehnički deirektor James Allison W09 još nema instaliranu novu specifikaciju delova sa kojom bi trebalo da se nadmeću u Melburnu ali da je njihov plan za za ovu priliku bio samo bazičan test samog bolida, koji je uspšeno sproveden u delo. I Ferrari je manje-više koristio istu šemu, gde su oba vozača potvrdila da je njihov prvi utisak o novom automobilu pozitivan. Italijani nisu želeli da puno rizikuju pa se nisu pojavili na stazi tokom snežnog treće dana. Ipak, kada se sve sabere najviše krugova od svih proizvođača sakupila je pogonska jedinica iz Maranela i to 768 dok je fabrički tim od toga odradeo 298.

I kako se prema prvim procenama očekuje da će Mercedes i Ferrari biti glavni konkurenti i ove godine, njima se veoma lako mogao priključiti i Red Bull. Naime, iz njihovog tabora stižu znatno ohrabrujuće izjave da je tim sada u mnogo boljoj formi na ovogodišnjem testu u odnosu na 2017. kada je ekipa iz Milton Kinsa zbog problema u koleraciji podataka zaostajala oko 1.5 sekundu za ostalima. Max Verstappen je tokom drugog dana imao problema sa curenjem ulja i softverom, ali je to veoma brzo rešeno. Takođe, timu je otpadao bočni deflektor kome je očigledno potrebno malo učvršćivanja. Daniel Ricciardo je tokom ova četiri dana odradeo 107 a Max Verstappen 102 kruga, što svakako nije ono što su planirali. Ništa bolje nije prošla ni Force Indija, koja je u žiži interesovanja ponajviše zbog promene imena. Naime, tim je na Katalunju stigao sa nebrendiranim kamionima što znači da je da se na ovom pitanju uveliko radi. Da bi se to desilo potrebno je da njihov predlog usvoje svi F1 timovi kao i komsija koja odobrava promenu imena jednom u deset godina. Za sada, Force Indija je tokom prvog dana koristila mladog Rusa Nikitu Mazepina koji nije baš puno vremena proveo u akciji, dok je već sutradan Esteban Ocon preuzeo dužnost. Sergio Perez je za sada najgore prošao, jer je na red došao trećeg dana ali zbog snega njegov debi u VJ11 je odložen za dan kasnije. Kada se podvuče crta Force Indija je tim sa najmanje pređenih krugova od 166.

Williams se trudio da zadovolji sve, pa je u prva četiri dana uposlio sva tri vozača. Lance Stroll, Sergey Sirotkin i Robert Kubica dobili su priliku da koliko-toliko testiraju FW41 a sva trojica dali su pozitivne komentare. Njima, najveći konkurent može biti Renault, koji je takođe na jak način započeo ovu godinu. Cyril Abiteboul priznao je kako je ove sezone njegov tim na najbolji način započeo test u V6 eri kao i da su oni doveli sasvim drugi bolid od onoga što su prikazali na prezentaciji. Njihovi motori su prešli samo 6 krugova manje u odnosu na Merecdes, što prikazuje da je novi RS18 postavljen na zdrave noge.

Svakako, najveće pozitivno iznenađenje testa bio je Toro Rosso koji je započeo novu eru sa Hondom. Za razliku od predhodne tri sezone japanski proizvođač po prvi put imao je čist start pa je tako tim iz Faence imao odličan test. Brendon Healey i Pierre Gasly mogli su da bez ikakvih problema rade na svom programu, pa je tako pozitivnu ocenu dao i tehnički direktor James Key. Haas je tim koji se nešto puno nije video na testu. Kevin Magnussen je tokom drugog dana odrešeno vreme proveo u garaži jer je imao problema sa DRS sistemom koji je ostao otvoren. Američki tim je drugi po parametrima sa najmanjoj kilometražom od 187 krugova oko Katalunje, ali su i Romain Grosjean i Kevin Magnussen zadovoljni performansama automobila.

McLaren je takođe posle tri godine krenuo kao zapeta puška u ovaj test. Njihova integracija sa Renaultom bila je odlična što je potvrdio i Eric Boullier. Timu je bila potrebna kilometraža, pa je tako trećeg snežnog dana Fernando Alonso bio jedini koji je postavio vreme. Novi MCL33 je za sada pokazao i malu slabost, jer je tim zadesio problem sa izduvnom granom koja se pregrevala pa je to ostavljalo ožiljak na samom pokrivaču motora. To nije namrštilo lica ljudima iz Vikinga, već su se u garažama McLarena vladali osmesi. Najveći problem koji je tim zadesio jeste loš titanijumski zavrtanj za točak bolida, posle čega je prvog dana Fernando Alonso imao incident kada mu je otpao zadnji levi točak. Sauber je nekako ovoga puta bio najtiši, ali je vredno radio. Marcus Ericsson već dobro poznaje ekipu, svoje prve F1 korake sa timom odradio je i Charles Leclerc. Pored nove specifikavije motora aero paket je potpuno nov a već nova unapređenja najavljena su za drugi test. Oba vozača sakupila su 1317 kilometara što pokazuje da tim ima šta da prikaže u odnosu na prošlu godinu.

Sve u svemu i pored lošeg vremena timovi su napravili prve korake za novu sezonu, ali da se veći razvoj događaja očekuje na drugom testu. Prema rečima skoro svih vozača u toku ove nedelje radovi i trebali da krenu ka drugoj fazi a to je rad na performasama kao i da što više skeniraju formu svojih konkurenata. U to će im pomoći mnogo bolji vremenski uslovi koji se očekuju u narednih par dana, gde bi temperatura trebalo da ide od oko 16 do 18 stepeni (jutranja od 7 do 11 stepeni) što bi svakako dali više prostora za rad.

(Diskusija)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *