Najava VN Kine: Ko će postati novi kineski car

Domaćin karavana Formule 1 ovoga puta je najmnogoljudnija zemlja na svetu.

Do pre samo par dana svi timovi najbržeg cirkusa činili su deo događaja u Bahreinu, a već posle samo 48 sati ceo karavan polako se preselio u Šangaj. To znači da su svi morali da pređu nešto malo više od 6800 kilometara i vrate se u srce azijskog kontinenta.

VN Kine potpuno opravdava epitet velike, jer po svim brojkama ona to i jeste. Domaćin je Internacionalna staza Šangaj čija je izgradnja završena 2004. godine i u to vreme koštala je rekordnih 240 miliona dolara. Inače, ideja o VN Kine potiče još od 1990. godine kada je komunistička partija planirala da dovede Formulu 1 na stazu Zuhaji ja jugu zemlje. Ova trka se tada čak i našla na zvaničnom kalendaru za 1991. godinu, ali sama staza nije prošla potrebnu inspekciju od strane automobilističke federacije zbog čega je cela stvar propala. Zbog toga morala je da se čeka 2002. godina kada su kineske vlasti objavile izgradnju staze pored velegrada Šangaja i potpisivanje sedmogodišnjeg ugovora sa FOM-om. Projekat je potpisao čuveni Herman Tilke a prva trka održana je 26. septembra 2004. godine a uvodni pobednik bio je Rubens Baririchello.

Konfiguracija koju koristi Formula 1 na Internacionalnoj stazi Šangaj dugačka je 5451 metar i ima najduži pravac koji se prostire između 13. i 14. krivine. Takođe, sekcija tehničkih krivina u prvom i drugom sektoru zahtevaju od bolida dosta prijanjanja, pa je tako izazovno naći prava podešavanja za ovu stazu. Inspiraciju za ovakvu konfiguraciju Herman Tilke našao je u kineskom znaku shang koji je razvukao i od njega stvorio 16 krivina a sama staza je po svojoj projekciji dosta široka sa velikim zonama za izletanje. Što se tiče njenih karakteristika ovde je prijanjanje srednjeg novoa a isti parametri važe i za abrazivnost asfalta. Timovi će se svakako mučiti da nađu pravo prijanjanje a gume će svakako biti na udaru. Da stvar bude još zanimljivija, Pirelli se odlučio da ovoga puta preskoči jednu komponentu u svom miljeu, pa je tako u Kini doneo medijum, meku i ultra meku gumu. Objašnjenje za ovaj potez italijanski dobavljač pneumatika dao je u tome što želi da napravi veću razliku u krugovima.

Ovo će biti 15. VN Kine a za sve ovo vreme bili smo svedoci dosta uzbudljivih trka u bilo kakvim uslovima. Inače, ukoliko izlazak sigurnosnog automobila izbacimo iz jednačine, najbrža taktika za pobedu teoretski bila bi sa jednim zaustavljanjem oko 20 kruga sa mekšijom komponentom guma, ali sada pitanje je da li ultra mekim pneumatici to moći da izdrže. Od tada pa do kraja vozači na ovoj taktici bi trku završili sa mekom komponentom. Slična stvar može da se uradi i sa medijum gumamom, koja bi se koristila u drugoj fazi. Pored toga imamo i opciju sa dva zautavljanja, gde bi se u dva stinta od po 15 krugova koristila ultra meka guma, pa do cilja bi se došlo na mekim pneumaticima. Sa druge strane 56 krugova na stazi u Šangaju biće veliko opterećenje za prednje pneumatike koji umeju dosta da se troše.

Za sada najviše pobeda ove ima Lewis Hamilton sa 5 trijumfa a isto toliko ima i njegov tim Mercedes a jednu manje Ferrari. Takođe, VN Kine iz 2006. godine je poslednja pobeda za Michela Schumachera, dok je trka iz 2009. godine bila prva na kome je pobedio Red Bull a za volanom se je našao Sebastian Vettel. Na Internacionalnoj stazi Šangaj se vozi levi krug, pa će tako podešavanja bolida biti malo drugačija nego na ostalim stazama. 56% se vozi punim gasom a ponajviše na zadnjem pravcu koji je dugačak 1397m a bolid sagori 1.71kg po jednom krugu.

Prema najavama meterologa vremeski uslovi tokom vilenda biće promenljivi. Za petak je predviđena kiša, dok su oblaci zakazani za subotu a potpuno razvedravanje za nedelju. Inače, za naše gledaoce ovo će značiti da ćemo morati ponovo da najvijemo alarme jer je prvi trening u petak od 4 sata ujutro, dok je drugi po rasporedu od 8 časova. Što se tiče subote, za treći trening ustaje se od 5 sati a kvalifikacije su zakazane za 8 časova, dok trka staruje u nedelju od 8.10h.

(Diskusija)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *