Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Brawn: Mislim da znam šta navijači žele

Nedavno je preuzeo ulogu sportskog direktora najbržeg cirkusa na svijetu, a deanas je dao i prvu izjavu za medije sa svoje nove pozicije.

“Da budem iskren ja sam zadužen, tako reći, za sportsku stranu operacija. Ono što ja želim razviti, sa ostalim zainteresovanim stranama u Formuli 1, a to jesu timovi, FIA i tako dalje, jeste u stvari vizija gdje želimo da budemo u narednih nekoliko godina. Osjećam i znam iz iskustva, da F1 ima tendenciju da bude reaktivna. Reaguje i traži rješenja, ali ona su uglavnom kratkoročna. Vrlo rijetko vizije ovog sporta traju duže od tri do pet godina. To želimo da promijenimo.”

“Dakle, mislim da znam šta navijači traže: oni žele zabavu, žele napete trke i na kraju žele biti u stanju da razumiju sve šta se događa. I mislim da se svi slažemo sa tim. Treba pronaći put prema takvom rješenju sa svim ostalim timovima i svim ljudima koji budu uključeni u proces.”

Brawn, koji će formirati upravljački trio sa Chase Careyem i bivšim direktorom ESPN-a, Sean Bratchesom, vjeruje da su trenutna pravila previše komplikovana, čineći ovaj sport preteškim za sve fanove. Oni se zato okreću od sporta, ne dajući šampionatu ni par promila šansi za novu priliku.

“Mislim da je jednostavnost ključ za budućnost. Gledao sam trke prošlih sezona i bilo je momenata kad baš nisam bio siguran šta se dešava u trci. To jeste veliki sport. To je nevjerovatna kombinacija vozača i njihove personalnosti, njihovih sposobnosti, te bolida i svega ostalog. Samo moramo gledati u to i shvatiti kako da poboljšamo šou. Mislim da navijači žele trke, a zadnjih godina nisu vidjeli previše toga. Vidjeli smo veliku konkurenciju između dva vozača u istom timu, a to sigurno nije greška Mercedesa. Oni jesu napravili navjerovatan posao, ali navijači žele vidjeti trkanje, borbu na stazi. Istina, postoje različite vrste navijača. Oni koju trku gledaju kraj TV ekrana, i oni koju trku gledaju na stazi, te navijači koji sve prate kroz druge medije. Sve te krajnosti treba pomiriti. Mi želimo trku od početka do kraja vikenda, da se sve to može ispratiti.”

Naravno, britanski novinar dotakao se i situacije sa stazom u Silverstonu i najave izlaska iz kalendara.

“Mislim da je ona vrlo bitana. On je jezgro F1 tradicije. Mislim da je dosta novih staza uzbudljivo, ali, oni ulaze u šou jer su tamo već staze poput Monaka, Silverstona, Monce ili Hokenhajma, i zato žele biti dio toga. Sigurno da moraš zadržati te velike vrijednosti da bi očuvao vrijednost sporta.”

Brawn se dotakao i malih timova:

“Moramo pronaći rješenje gde mali timovi mogu stajati na svojim nogama, i izazvati one gornje, veće od sebe. U ovom trenutku to je preveliki zazov za njih, ali u budućnosti moramo naći način da imamo zdravu Formulu 1.”

(Diskusija)

Leave a Reply