Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Renault: Isti agregati za sva tri tima

Renault tvrdi da će dostaviti istu specifikaciju motora za Red Bull i Toro Rosso iako priznaje da je agregat optimizovan za BP proizvode.

Total je snabdevao Renault pogonskim gorivom i uljnim lubrikantima prošle sezone, ali je francuska kompanija sada završila svoj F1 put, a Renault se prebacio na saradnju sa BP koncernom.

U međuvremenu, Red Bull i njihov sestrinski tim, Toro Rosso koji je godinu dana koristio pogonske agregate Ferrarija, prešli su na saradnju sa kompanijom ExxonMobil. Dajući izjavu za Auto Motor und Sport, izvršni direktor ekipe Renault, Cyril Abiteboul rekao je između ostalog:

“Naša pogonska jedinica razvijena u saradnji sa BP i Castrol kompnenatama. Ipak, mi smo se pobrinuli da motor normalno radi i sa ExxonMobil gorivom i uljima, tako da Red Bull i Toro Rosso nemaju potrebe ni za kakvim dodatnim razvojem motora u cjelini. Renaultov motor će biti isti za sve tri ekipe u to nema sumnje.”

Abiteboul se nada da Renault sa svojim najnovijim agregatom može izazvati Mercedes u brobi za titulu, a procjenjuje da će razvojna trka na kraju timove dovesti do čarobne granice od 1000 konjskih snaga:

“Mislim da će vrhunska izvedba u 2017. godini biti zmeđu 900 i 950 konjskih snaga. Timovi koji tvrde da mogu do 1000 ks su možda malo previše optimistični. Ne mislim ni da će Mercedes to uraditi. Naravno, takva cifra moguća je unutar važećih propisa za pogonsku jedinicu. Mi imamo neka radikalna rješenja za našu pogonsku jedinicu, ali ihe ne planiramo upotrijebiti u 2017.”

(Diskusija)

Leave a Reply