Trke i testiranja

Wolff: Ne isključujem mogućnost da se vratimo na šire bočne usisnike

George Russell na testu u Barseloni

Mercedes i dalje nikako ne može da se snađe sa svojim bolidom i deluje kao da lutaju u pokušaju da se izvuku iz nezavidne situacije.

Tako je Toto Wolff nakon trke u Majamiju rekao da ne isključuje da se tim vrati na staru specifikaciju, tačnije onu sa širim usisnicima koja je viđena na prezentaciji i na testu u Barseloni.

Tim je od Bahreina prešao na radikalan dizajn gde su bokovi veoma uski i tako upakovani da dozvoljavaju protok velike količine vazduha prema zadnjem kraju.

Mercedesovi bočni usisnici predstavljeni na testu u Bahreinu 2022.

Iako su mnogi bili iznenađeni ovakvim rešenjem i verovali da će ono Mercedesu doneti veliku prednost, to se ipak nije dogodilo.

Zapravo, dogodilo se baš suprotno pošto Mercedesovi inženjeri nikako nisu mogli da razumeju podatke koje su dobijali sa staze i ekipa samim tim nije uspela da izvuče maksimalne performanse iz bolida.

Mercedes je jedini tim sa takvim rešenjem bočnih usisnika, a pre nekoliko nedelja smo mogli da pročitamo i izjavu šefa ekipe Haas Guenthera Steinera koji je rekao da je i njegov tim isprobao ovakvo rešenje, ali da su brzo uvideli da ono ne donosi ništa.

Lewis Hamilton i George Russell
Lewis Hamilton i George Russell u duelu na VN Majamija 2022.

Zato Toto wolff sada priznaje da bi u nekom trenutku Mercedes moga oda se vrati na klasičniji dizajn bočnih usisnika.

„Ne mogu ništa da isključim. Ipak, grupa ljudi koja je smislila ovo rešenje je proizvela u prošlosti neke fantastične bolide i verujemo da je ovo bio ispravan put. Sledeća trka je u Barseloni i tamo ćemo zaista moći da uporedimo ovo što imamo sada sa onim što smo videli u februaru kada smo koristili šire usisnike“, izjavio je Wolff.

On ipak veruje da je stara specifikacija na papiru znatno sporija, pa će se tim za sada držati trenutnog rešenja.

George Russell
George Russell na VN Majamija 2022.

„Ne gledamo u susedno dvorište zato što nam se nešto više sviđa, pošto je ovo što imamo i dalje dobro. Nama je i dalje prioritet da razumemo to što imamo pre nego što donesemo odluku da pređemo na drugačiji koncept. Kako da znamo da li je nešto dobro ili nije? Na to pitanje ćemo imati odgovor nakon Barselone. To je pravi test. Nakon toga ćemo moći da se pogledamo u ogledalu i zapitamo se da li smo pogrešili ili ne“, rekao je Wolff.

Mercedes je siguran na trećoj poziciji u šampionatu konstruktora, ali zaostatak za Ferrarijem i Red Bullom raste iz trke u trku.

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

2 Komentara

Ostavi komentar