Vest dana: Raikkonen u Sauberu, Leclerc u Ferrariju

Pitanje oko toga ko će činiti Ferrarijevu vozačku postavu u 2019. je danas konačno razrešeno.

Ferrari je jutros izdao dva saopštenja za javnost. Prvo je potvrđeno da Kimi Raikkonen od sledeće sezone neće više biti član tima. Finac je imao punu podršku Vettela i novog izvršnog direktora Louisa C. Camillerija, ali je problem bio to što je pokojni predsednik Sergio Marchione već bio potpisao ugovor sa Leclercom. Novi predsednik Ferrarija John Elkann je takođe podržao ideju da se Leclerc od sledeće sezone nađe u njegovom timu.

Raikkonen je u svom poslednjem angažmanu sa Ferrarijem bio u promenjivoj formi, ali su se njegovi rezultati ove sezone jasno popravili. Ipak, to nije bilo dovoljno, pa je zbog toga morao da potraži novi angažman.

Ono što je takođe jako interesantno u vezi Ferrarijeve odluke je činjenica da je Leclerc izuzetno mlad vozač. Italijanski tim se ranije uvek opredeljivao za iskusnije vozače, a poslednji konkretan primer toga smo videli krajem 2012. kada su čelni ljudi iz Maranella odlučili da ne angažuju tada mladog Sergija Pereza, već da produže ugovor sa Felipeom Massom. Taj potez se na kraju ispostavio kao dobar, pošto je Perez na kraju sezone zamenio Hamiltona u McLarenu, ali je već nakon prve sezone dobio otkaz pošto nije ispunio očekivanja koje imaju veliki timovi, u ovom slučaju tim iz Wokinga.

Ferrari je neposredno nakon objave da završava saradnju sa Raikkonenom potvrdio da se timu pridružuje Charles Leclerc. Mladi vozač iz Monaka je član Ferrarijeve akademije mladih vozača i uživa njihovu podršku još od 2011. On je pre dolaska u Formulu 1 osvajao titule u GP3 i Formuli 2, a njegove vožnje u Formuli 1 su bile veoma dobre. Sauber je imao težak početak sezone, ali je Leclerc u dosadašnjem toku šampionata uspeo pet puta da osvoji bodove dok je 11 puta bio bolji na kvalifikacijama od timskog kolege Ericssona.

Pošto je Ferrari obelodanio svoje planove za budućnost, oglasila se i ekipa Alfa Romeo Saubera.
Oni su se zahvalili Leclercu na saradnji i profesionalizmu koji je prikazao tokom vožnje za švajcarski tim.
Nakon toga je usledilo saopštenje da je potpisan dvogodišnji ugovor sa Kimijem Raikkonenom, koji se tako vraća u tim sa kojim je započeo F1 karijeru još davne 2001. Predsednik Saubera Frederic Vasseur je rekao da veruje da će Raiikonenov dolazak biti jedan od glavnih oslonaca tima i pokretač daljeg napretka.

 

(Diskusija)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavite komentar