Please assign a menu to the primary menu location under menu

Trke i testiranja

Verstappen najbolji i na trećem treningu na VN Japana

Max Verstappen, Red Bull, VN Japana 2023. / Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Vozač Red Bulla bio je ispred McLarenovog dvojca.

Vremenski uslovi bili su nešto topliji pred početak trećeg treninga, pa je tako temperatura staze već bila 40 stepeni dok je temperatura vazduha iznosila 28 stepena. Bilo je sunčano i bez oblaka.

Vozači nisu žurili sa izlaksom na stazu na početku sesije, pa su vozači Ferrarija bili ti koji su prvi rešili da se pojave. Oni su koristili meke gume i to je omogućilo Charlesu Leclercu da zabeleži prvo vreme od 1m31.963s. Od tada pojavljivali su se i ostali a među njima bio je i Lance Stroll koji je jedini koristio tvrdu komponentu. Tako je McLarenov dvojac preuzeo prva dva mesta a interni duel dobio je Lando Norris sa krugom od 1m31.174s. Gužva na stazi bila je sve veća, preovlađivala je upotreba najmekše komponente, dok su vozači AlphaTaurija radili sa medijum pneumatikom. Na 20 minuta od početka sesija, Max Verstappen je zabeležio i najbolje vreme – 1m30.960s i tako bio je za dve desetinke ispred Landa Norrisa.

Od tada veliki broj vozača se vratio u garaže, ali to nije važilo za vozače Williamsa koji su radili sa mekom gumom. Po povratku vozača baš ova komponenta bila je najčešći izbor a prvi su to učinili vozači Ferrarija ali nisu uspevali da poprave svoj učinak. Ipak, nešto bolji je bio Oscar Piastri koji je uspeo da sa najboljim drugom sektorom ostvari i najbolje vreme – 1m30.555s, ali je koji momenat kasnije za 48 hiljaditinki od njega bio bolji Lando Norris – 1m30.507s. Sve je to trajalo do izlaska Maxa Verstappena na stazu, koji je uspeo da ostavri najbolji drugi i treći sekotor i tako se ponovo popne na sam vrh – 1m30.267s, dok su vozači Mercedsa zauzimali četvrto i peto mesto. Carlos Sainz i Cahrles Leclerc su u završnim trenucima sesije izašli na stazu sa novim mekim pneumaticima ali njihov zaostatak bio je veći od pola sekunde, što je bilo dovoljno da se nađu ispred Lewisa Hamiltona i Georgea Russella.

Na kraju Max Verstappen zadržao je svoje prvo mesto ispred McLarenovog dvojca dok je na 4. poziciji bio Sergio Perez. Naredni su bili duo Ferrarija, kao i duo Mercedsa dok su se u prvih deseti nalazili Fernando Alonso i Guanyu Zhou.

Rezultati trećeg treninga za VN Japana:

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

Leave a Reply