Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Otkazan FP2 zbog loših vremenskih uslova

Usled problema sa vidljivošću, u petak je otkazana druga trening sesija na VN Kine.

Nakon što je uvodna trening sesija bila isprekidana sa dva duga perioda crvenih zastava, iste okolnosti su primorale i na odlaganje starta za početak FP2 akcije u Šangaju.

Premda su vlažni uslovi na samoj stazi bili prihvaljtivi za bolide, nedostatak vidljivosti je onemogućio, ukoliko je potrebno, bezbedno poletanje i rad medicinskog helikoptera, zbog čega je došlo do obustave.

Trkački direktor Čarli Vajting je rekao:

Helikopter ne može da sleti do bolnice, koja je na žalost udaljena oko 38 kilometara. Znam da [uslovi] izgledaju razumno ovde na samoj stazi, čak i helikopteri sad ovde lete, ali se ipak ne bi mogli spustiti u centru Šangaja.”

Udaljenost do bolnice znači da mogućnost kretanja po putu nije izvodljiva, jer bi vreme putovanja bilo daleko iznad FIA maksimuma od 20 minuta. Sesija je predodređena za završetak u 15:30 po lokalnom vremenu, bez obzira kada je počela, čime je započela trka sa vremenom, u nadi da će se uslovi poboljšati dovoljno da se održi trening.

F1 zvaničnici su dobijali najnovije vesti o uslovima iz lokalnog aerodroma na svakih 10 minuta, dok je 90-minutni sat otkucavao, bez mogućnosti za bolide da izađu na stazu. Vidljivost se nije poboljšavala, što je stvar svelo na samo limitirani FP1 i jedinu kilometražu koju su bolidi odradili tokom prvog dana vikenda.

Prva sesija je iznosila samo 88 krugova za svih 20 bolida kombinovano u vlažnim uslovima. Maks Verštapen je predvodio niz, sa komfornom prednošću ispred dvojca Williamsa – Felipe Masse i Lens Strolla.

Poslednji put je cela trening sesija otkazana 2015 u Austinu, kada je FP2 sprečen zbog olujnog vremena.

(Diskusija)

Leave a Reply