Španska Formula 4

Odličan prvi trkački vikend za Filipa Jenića na otvaranju sezone u Portimau

Filip Jenić/Privatna Arhiva

Naš mladi as uspeo je da dođe i do svog prvog podijuma u sezoni.

Španska Formula 4 je ovog vikenda startovala na stazi u Algarve u Portimau ali ovoga puta na malo drugačiji način. Debitovale su i nove šasije koje nose oznaku Tatuus F4 T-021 a koja u svojoj specifikacija ima i oreol zaštitu, ali su i pored određenih problema organizatori šampionata kao i timovi uspeli sve da pripreme za sam početak.

Filip Jenić/Privatna Arhiva

Predstava je počela u petak kada se prvo tokom jutra održao kolektivni test a kasnije i dva treninga. Odmah se moglo videti da će se za vodeća mesta boriti vozači MP Motorsporta i Camposa čiji je i član Filip Jenić. Tako je drugu sesiju Srbin završio na drugom mestu sa samo 44 hiljaditinke zaostatka u odnosu na svog timskog kolegu, što je pokazalo da ima potreban tempo za borbu za sam vrh.

Ipak, mali danak plaćen je već u subotu tokom prvih kvalifikacija kada je nastala gužva prilikom izlaska na stazu, zbog čega je Filip ovu sesiju proveo vozeći u zavetrini ostalih vozača što se odrazilo i na njegova vremena, gde je na kraju zabeležio osmo startno mesto za prvu trku. Sama trka je usledila nešto kasnije a Jenić je uspeo da do kraja napreduje za jednu poziciju i kroz cilj prođe kao sedmi. Međutim, zbog određenih kazni vozača ispred Filipu je na kraju dodeljena 6. pozicija.

Nedelja je dan kada vozače ovog šampionata očekuje najviše posla, jer pored još jedne kvalifikacione sesije na rasporedu su bile i dve trke. Borba za startne pozicije bila je prva na meniju u kojoj je Filip imao odličan tempo a to je rezultiralo 5. startnom pozicijom. U toku dana stiglo je i obaveštenje organizatora da odrađena izmena u rasporedu, što je značilo da će se prvo voziti treća a tek na kraju programa i druga trka.

Filip Jenić/Privatna Arhiva

Ako se po jutru dan poznaje, to se svakako desilo u nedelju. Filip je imao odličan start treće trke, uspeo da se probije do 4. pozicije koju je držao par krugova sve dok nije smanjio zaostatak za vodećom trojkom. To se i desilo u završenoj trećini kada Jenić odličnim manverom na prvoj krivini obilazi timskog kolegu i izbija na treće mesto koje je sigurno sačuvao do karirane zastave. Ipak, sudije su rešile da kazne drugoplasiranog Poljaka što je značilo da će se Srbin na kraju popeti na drugo mesto na podijumu.

Filip Jenić/Privatna Arhiva

Kasnije u toku dana usledila je i druga, odnosno treća trka a Filip je startovao sa osmog mesta. Gužva na prvoj krivini i kontakt sa ostalim učesnicima bacili su našeg vozača Camposa nekoliko mesta niže. Jenić je pokušavao da napreduje ali u tome nije uspeo zbog čega je bio prinuđen da se brani a trku je obeležio veliki broj incidenata zbog čega je sigurnosni automobil morao da dva puta izlazi na stazu. Na kraju kroz cilj je prošao na 13. mestu.

Filip Jenić/Privatna Arhiva

“Odmah na kolektivnom testu u petak prepodne pokazali smo sjajan tempo, u jedinom stintu koji smo odradili za ta tri sata zauzeli smo 2. poziciju, međutim kako se staza ubrzala a mi nismo izlazili, pa sam pao na 6. mesto. Nakon toga imali smo dva slobodna treninga, tokom prvog smo odradili duži stint, tokom kojeg sam imao drugo najbrže vreme i ritam vožnje, ali su mi obrisali tri najbrža kruga zbog prekoračenja limita staze. Nakon toga ostao je drugi slobodan trening na kome nam je falilo pola desetinke od prvog mesta, ali svakako je druga pozicija označila sjajan kraj dana! U subotu imali smo prve kvalifikacije i trku. Nažalost prilikom izlaska na stazu nisam našao idealnu poziciju i tako iz kruga u krug bio u gužvi… Nakon vrlo frustrirajućih kvalifikacija zauzeo sam 8. poziciju, sa koje nije nimalo lako bilo boriti se u trci. Sama trka protekla je bez mnogo akcije i problema, tamo da sam zauzeo 6. mesto, koje kada se uzme u obzir potencijal koji smo Imali nije bilo u potpunosti zadovoljavajuće. Druga šansa data nam je u nedelju ujutru, kada su vožene druge kvalifikacije i nakon par odličnih krugova i najbržeg prvog sektora u poslednjem krugu greška vozača ispred mene koštala me je malo vremena, ali sam kao petoplasirani završio i time otvorio borbu za podijum. Inače je prvih 6 vozača bilo u jednoj desetinki. Druga trka protekla je fantastično, velika borba od početka do sredine trke, kada sam preuzeo treće mesto, a do kraja se držao tik uz drugoplasiranog kojem je bila dodeljena kazna. Time sam završio kao drugi i pokazao da ove sezone možemo da se umešamo u borbu za titulu. Treću trku sam krenuo sa 8. pozicije, ali kontakt na startu mi je oštetio krilo a posle čega je trka većim delom bila vožena iza vozila bezbednosti. Na kraju trku završio sam na 13. poziciji, ali je ona još jednom pokazala koliko su zapravo kvalifikacije bitne. Sve u svemu pozitivan vikend za nas, znamo na čemu trebamo da radimo, i radujem se trci u Herezu koja se vozi krajem ovog meseca!” kazao je Filip Jenić za naš sajt.

Tako posle prve runde Srbin zauzima 6. mesto u poretku vozača sa 26 osvojenih bodova a naredan okršaj zakazan je za 28. i 29. maj kada će domaćin ovom šampionatu biti španska staza u Herezu.

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

Ostavi komentar