Please assign a menu to the primary menu location under menu

VN Abu Dabija

Zvanično ime:  FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX 2024

Lokacija: Yas Marina Circuit, Abu Dabi, Ujedinjeni Arapski Emirati

Datum: 6.-8. Decembar 2024.

Broj krugova:     56

Dužina staze:     5.451 km

Dužina trke:        305.066 km

Broj trka:             14

Prva trka:             2009.

Najviše pobeda: Lewis Hamilton /5/

Red Bull /7/


Posle Bahreina, Abu Dabi je druga staza na Bliskom Istoku koja je ugostila karavan F1. Kao i sve novije staze, celokupan projetak je poveren nemačkom arhitekti Hermanu Tilkeu i njegovoj moći da stvori stazu koja će zapanjiti i vozače F1, Bernia Ecclestona i, ali i najzahtevnije kritičare.

Panorama Abu Dabija
Panorama Abu Dabija

Šeici koji su omogućili da se staza napravi dali su odrešene ruke Nemcu, koji je pored staze bio zadužen i za sve prateće objekte na stazi. Staza u Abu Dabiju je odgovor Bliskog Istoka na najglamurozniju stazu u Evropi – Monte Karlo.  Da bi ste prošli 21 krivinu koliko staza ima, vozićete po namensi izgradjenom ostrvu, ali i kroz Jas Marina hotel, koji je jedno od najupečatljivijih mesta na stazi.

Zabavni park “Ferrari World”
Krivine 11, 12 i 13

 

 

 

 

 

 

 

Iako je staza napravljena na veštačkom ostrvu to nije sprečilo dizajnere da naprave uspone i padove,  kao i da naprave najduži pravac u kalendaru F1. Prema rečima šeika, cena od preko 1 milijarde dolara je mala u odosu na ono što je Dubai i ceo Bliski Istok dobio.  Arhitektonsko čudo, kako su ga nazvali čelnici FIA-e bilo je sve što jedna staza treba da ima. Dugačak pravac i kombinaciju sporih i brzih krivina trebalo bi obezbediti vozačima zanimljivu trku sa dosta preticanja.

Proslava završetka sezone 2019. godine
Prolazak kroz Jas Marina Hotel

 

 

 

 

 

 

Prvi osvajač pol pozicije u Abu Dabiju je britanac Lewis Hamilton sa vremenom 1.40.948, dok je prvi pobednik VN Abu Dabija mladi Nemac Sebastian Vettel. Lewis Hamilton je najuspešniji vozač sa pet pobeda, dok je među konstruktorima najbolji Mercedes sa šest.

Organizatori su sredinom 2021. doneli odluki da se na stazi naprave određene promene kako bi postala još brža i kako bi se stvorilo još prilika za preticanje. Tako je odlučeno da se ukine šikana u krivinama 5 i 6, kao i ona u krivinama 11, 12 i 13. To znači da će vozači nakon krivine 1 moći da voze punim gasom sve do ukosnice koja je ranije bila krivina 7, dok će na zadnjem delu staze vozače umesto šikane čekati duga lučna krivina koja ih vodi dalje prema bivšim krivinama 15, 16 i 17.

Konfiguracija staze od 2009. do 2020.
Konfiguracija staze od 2021.