Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Hamilton pobedio na VN Kine

Lewis Hamilton zabeležio je i petu pobedu na stazi u Šangaju ispred Sebastiana Vettela.

Kao što se i najavljivalo, kišni uslovi stvarili su se pred početak trke za VN Kine. Staza je bila natopljena vodom, a njena temperatura iznosila je samo 18 stepeni dok je temperatura vauzduha bila samo 12.

Pošto je početak trke proglašen za kišne uslove, vozači su imali pravo da ne koriste gume sa kojima su se obavezili tokom kvalifikacija. Svi vozači su za startni pneumatik izabrali intermidijat komponentu, dok je Carlos Sainz rešio da u trku krene sa super mekim gumama. Hamilton je uspeo da povede kolonu na startu ispred Vettela i Bottasa, dok je Raikkonen izgubio mesto od Riccirda. Lance Strol je izleteo već u prvom krugu na 10. krivini, pa je zbog toga na stazu izbačeno stanje virtualnog sigurnsonog automobila. Max Versappen i Fernando Alonso imali su dobre startova, pa su se nalazili na 7. i 8. poziciji.

Nico Hulekneberg je već u drugom krugu otišao do boksa i intermidijat gume zamenio je meku komponentu. U krugu kasnije skoro svi vozači su odardeli zamenu pneumatika i stavili gume za suvo, ali među njima nije bio vodeći Hamilton. Koji momenat kasnije na stazi je ponovo bila zelena zastava, koje je prekinuta udesom Antonija Giovanazzia na startnom-ciljnom pravcu.

To su iskoristili Bottas, Hamilton, Ricciardo kako bi odardeli svoju prvu zamenu guma. Australijanac je ovom prilikom idalje koristio intermidijat pneumatik dok se Hamilton odlučio za meku gumu. U 8. krugu trka je ponovo puštena, a Versappen je uspeo da obiđe Raikkonena a Vettel je odmah zatim pod psristisak stavio svog timskog kolegu. Od tada interni duel vodili su vozači Red Bulla i Ferrarija, a Verstappen je uspeo da obiđe i svog timskog kolegu.

Stofel Vandoorne je u 19. krugu morao da odustane zbog problema sa gorivom na svom agregatu, a Sebastian Vettel je u tim mometima obišao Kimija raikkonena i odmah se upustio u borbu sa Danielom Ricciardom. U 22. krugu Nemac je obišao Australijanaca na prilazu za 6. krivinu i to sa spoljne strane i tako se probio do treće pozicije. Vettel je u Ferrariju odmah zatim postavio najbrži krug i počeo je ozbiljno da smanjuje zaostatak za Versappenom.

29. krug nam donosi trenutak kada je Vettel obišao Versappena i tako dospeo na drugo mesto i to na 14. krivini, kada je Holađanin prekasnio kočio i tako proširio putanju. Tom prilikom vozač Red Bulla je oštetio svoje pneumatike pa je morao odmah da ode na zamenu i tako uzme nove super meke pneumatike. Od tada Versappen je počeo da beleži najbrže krugove dok je Vettel smanjivao zaostatak za Hamiltonom.

Nešto kasnije na zamenu guma otišao je i Ricciardo koji je opet uzeo super meke pneumatike a odmah zatim u boks je svratio i Vettel koji se odlučio za meku gumu u trenucima kada je Alonso odustao od trke zbog problema sa boliodm. Sledeći na servisu bio je Bottas koji je kopirao Vettelov recept a Mercedes je istu stvar uradio i sa Hamiltonom.

Na 16. kruogva do kraja Kimi Raikkonen je otišao do boksa i tom prilikom uzeo je super meke gume, što ga je izbacilo na šetu poziciju po povrtaku na stazu. Vettel je od tada krenuo u lov na Hamiltona dok je Raikkonen pokuašo da sustigne dvojac Red Bulla. Zanimljiva borba vodila se za poslednji bod u kome su duel imali Felipe Massa i Esteban Ocon.

U samom finišu trke Ricciardo i Versappen imali su još jedan duel ali je Holanđanin uspeo da se odrani od napada svog timskog kolege. Do kraja Hamilton je sigurnom vožnjom pobedio na VN kine ispred Vettela i dvojca Red Bulla dok je na petom mestu bio Kimi Raikkonen. Bottas je bio na šestom mestu a spisak prvih deset zakljkučili su Sainz, Magnussen, Perez i Ocon.

(Diskusija)

Leave a Reply