Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

FIA menja pravila o kažnjavanju vozača

Od naredne sezone gledaćemo drugačije primenjena pravila, koja više neće tako striktno kažnjavati vozače koji učestvuju u kontaktu na stazi.

Vladajuće tijelo Formule 1 promijenilo je određena pravila koja se tiču kontakta i kolizije između dva bolida na stazi, počevši od naredne sezone.
Pravilnik donosi dosta blaža pravila, što bi, po mišljenju nadležnih, trebalo donijeti dosta bolje predstave na stazi.

Naime, nova pravila će svjesno kazniti samo onog vozača koji namjerno izazove sudar ili koliziju sa drugim vozačem, navodi se u pravilniku. U FIA se nadaju kako će ovo pravilo vozačima umanjiti strah od kazni, te ih ohrabriti da uđu u duel sa direktnim konkurentom na stazi, što je postajalo sve rijeđe i rijeđe jer su se vozači plašili samih restrikcija sudija.

Činjenica da je FIA publikovala nova, dosta “mekša”, pravila, nakon ogromne doze kritika koje su joj upućene u toku prošle sezone od strane navijača, te sportskih komentatora najbržeg sporta. Znači, vozači će sada dobiti kaznu samo ako su u potpunosti krivi za sudar sa drugim vozačem.

Dalje, u slučaju da direktor trke treba prijaviti incident, sudije su te koji će da odluče da li incident procesuirati i nastaviti sa istragom, ili je okončati.
I ono možda i najbitnije, na kraju, kazne pomjeranjem na startnom gridu primjenjivaće se na one vozače koji su kažnjeni od strane sudija, ali ne mogu odraditi kaznu radi odustajanja u trci. Kazne od pet sekundi i deset sekundi, te kazne stani-kreni, kao i kazna prolaska kroz boksa od iduće sezone će se permutovati u kaznu pomjeranja na gridu u idućoj trci.

(Diskusija)

Leave a Reply