Ferrari: Spremni smo da prihvatimo zamrzavanje razvoja motora

Matia Binotto je danas izjavio da je Ferrari spreman da prihvati zamrzavanje motora.

Cela priča o zamrzavanju razvoja je počela nakon što je Honda objavila da se povlači iz Formule 1 nakon 2021. Red Bull je nakon tog a izjavio da je spreman da otkupi intelektualnu svojinu Honde i nastavi da koristi njihova agregat. Austrijski tim međutim ne želi da gomila nove troškove na razvoj motora, pa su predložili zamrzavanje razvoja od 2022. pa sve do kraja ciklusa koji se završava 2025.

Mercedes je odmah prihvatio ovakav predlog, dok su se Ferrari i Renault protivili takvom rešenju. Međutim, nakon poslednje runde pregovora Ferrari je pristao da prihvati zamrzavanje razvoja, s obzirom da bi uvoženje novih pogonskih jedinica bilo pomereno sa 2026. na 2025. To je bila i jedna od želja Italijanskog tima.

„Potpuno su nam jasne želje i namere Red Bulla da nastavi da koristi Hondine motore i nakon 2021. Imali smo sastanke prethodnih dana i Ferrari potpuno razume situaciju. Podržavamo što će zamrzavanje stupiti na snagu tek za godinu dana, a takođe i podržavamo pomeranje uvođenja novih motora od 2025. Trenutno se razmatra da li bi trebalo da uvedemo neki mehanizam konvergencije motora, ako dođemo u situaciju da neki proizvođač ima veliki zaostatak u odnosu na druge. Takođe, ono što želimo je da imamo jasnu sliku o tehničkim pravilima novih motora najkasnije do sredine sledeće sezone. Novi motori će se dosta razlikovati od sadašnjih, pošto ćemo morati maksimalno da smanjimo njihovu cenu. Moram maksimalno da sarađujemo svi kako bi smo što pre postigli napredak u sačinjavanju novih pravila koja će definisati budućnost Formule 1“, izjavio je Binotto.

Vesti kao i ostale novosti od sada možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite i našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

You must be logged in to post a comment Login

Ostavite komentar