Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Da li je Newey pronašao rupu u pravilima za 2017.?

MONTMELO, SPAIN - FEBRUARY 22: Adrian Newey, the Chief Technical Officer of Red Bull Racing looks on in the garage during day one of F1 winter testing at Circuit de Catalunya on February 22, 2016 in Montmelo, Spain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Da li ulaskom u novu eru aero bilo koji tim može pronaći rupu u pravilima.

Analizu je uradio novinar MotorSporta, a sigurno je da to da je vrijeme idealno za takvo nešto, ako se to ikako može napraviti.

Možda je on odstupio od svakodnevnog dizajniranja i projektovanja F1 bolida, ali je sigurno jedan od najvećih umova ovog sporta trenutno, i jedan od glavnih aduta ekipe Red Bull. Uvijek je bio onaj ko razmišlja, istraživajući nove koncepte i tražeći način da isforsira nova pravila do maksimuma. Njegova trenutna uloga omogućava mu da vidi širi dijapazon, i da svojoj ekipi vrijedan doprinos, a ne zaboravimo da je ona u prošloj dekadi građena baš oko njegovog talenta.

Pravila za 2017., koja predstavljaju najveću promjenu u F1 proteklih desetak godina, tjeraju vodu ravno na vodenicu Adriena Neweya. Nije tajna da godinama ispoljava frustraciju ograničenošću F1 dizajnera. Sada, ova pravila predstavljaju svjež izazov, i šansu da se posao uradi bolje od ostalih:

“Uživam u promjeni pravila, jer je sada ideja razumjeti pravila bolje od ostalih suparnika.” rekao je Newey na nedavnom Autosport Inrternational Show.

“Možda postoje nove mogućnosti, možda postoje stvari u pravilima, gdje značenje onog što pravila pišu i onog što pravila namjeravaju ni približno nije isto. Srećom, ne postoji takva stvar kao strogo definisano pravilo. Samo morate čitati, jer uvijek postoje rupe, i vi ćete ih čitajući naći.”
Mnogi posmatrači vjeruju, da, ako postoje rupe u pravilima, naći će ih upravo on – Newey.”

Da vidimo šta on misli o sezoni 2017:

“Osjećanja su sigurno pomiješana. Ta ekstra pritisna sila je stvarno veliki zalogaj za sve, jer će mnogi, do sada brzi zavoji, postati u stvari ravni dijelovi staze. Kao primjer imamo Copse na Silverstonu, koji će se u novim sezonama prolaziti bezmalo punim gasom. Brzi zavoji su često samo pravci koji su jednom krivom prelomljeni na sredini, kao Eau Rouge. Nekad je i kao takav bio moćan zavoj, sad je samo dio pravca u trci na Spa.”

“Znači, ono što je za mene odlično, bolidi će se ubuduće voziti dosta više fizički. U principu, voziti će mišići vrata, tako da će dosta vozača zimu provesti većinom u teretani, vježbajući ove mišiće za nove izazove, jako zahtjevne. Čak i uz to, biće veoma zahtjevno za njih.”

“Sile kočenja takođe će biti dosta veće. To preticanje čini malo težim, što mene lično već zabrinjava. To znači da će površina kočenja biti dosta kratka. Naravno, sve to riješava DRS. Ali , to nije to. Ne znam šta drugi ljudi misle, ali za mene DRS nije ništa famozno i nezaboravno. To je samo pomoćno sredstvo za prestizanje vozača ispred sebe. Ništa veliko.”

“DRS pomaže, ali ako će vozači u budućnosti moći prestizati samo uz njegovu pomoć, onda je to sramota za sve. Drugo, nije samo problem kočenja u pitanju. Tu je i dosta povećana sila pritiska. Mnogi su zabrinuti upravo radi ovoga, i pitaju se da li će vozači moći pratiti kako treba onog ispred sebe.”

“Lukavo je nečije pitanje: Trebamo li vratiti sva krila na mjesta gdje su nekad bila na bolidu? Ne znam,ali znam ovo. Ako uzmete previše prijanjanja, onda dobijate kontroverzu.”

Newey je purista, čistunac u srcu, i smatra kao idealne za neki F1 bolid, proporcije njegovog Williamsa za sezonu 1992. Smatra da bi takvim rješenjem bila zadovoljna i većina F1 fanova:

“Ovo nije tako velika promjena pravila, a ni vizuelna promjena, kao što smo imali 2009. Automobili su širi, a mi smo uradili neke stilske dodatke, gdje su sve aerodinamične površine malo povučene unazad, kako bi se običnom posmatraču dao osjećaj brzine, što se stilistima jako dopada. Sviđalo se ljudima ili ne, mislim da izgleda dobro. Uska staza i uzak auto, uvijek sam mislio da je to malo čudno, posebno ako u kombinaciji sa tim imate šire zadnje krilo bolida. Ja prvi sam pokušao preokrenuti taj trend, i kako sam već rekao, prilagoditi auto za što više fizičke vožnje.”

Iako su promjene pravila naglasak stavile na gume i na aerododatke, Newey misli kako će u predstojećem prvenstvu i pogonske jedinica imati ogroman značaj, možda veći nego prošle sezone.

(Diskusija)

Leave a Reply