Please assign a menu to the primary menu location under menu

Istorija

1980: Jones pobeđuje Piqueta u borbi za titulu

Alan Jones je trijumfovao u Svetskom prvenstvu 1980. godine, uprkos velikoj borbi sa Nelsonom Piquetom. Međutim, po prvi put u svojoj istoriji, politika Formule 1 je počela da privlači gotovo istu pažnju, kao i sam sport.

Baš kao što Colin Chapman nije mogao da ponovi svoj uspeh iz 1978. godine, tako ni tim Enza Ferrarija nije uspeo da odbrani titulu 1980. godine. Novi 312T5 nije imao dobro prijanjanje. Zaista, vladajući šampion Jody Scheckter nije uspeo da ubeleži ni jednu pobedu, pa čak ni podijum, a najbolji rezultat mu je bilo peto mesto. Svi su mogli samo da gledaju i da se dive uspehu Alana Jonesa i Williamsa, koji su bili dominantna sila u drugoj polovini 1979. godine.

Dok su Ferrarijeve performanse opadala, Brabham se vratio iz mrtvih, zahvaljujući prelasku na Ford Cosworth DFV motore. Niki Lauda je napustio Formulu 1, što je omogućilo Brabhamu da formira tim oko Nelson Piqueta. Brazilcu je posvećena mnogo veća pažnja nego Ricardo Zuninou i Hector Rebaqueu. Alfa Romeo se 1979. godine vratio u Formulu 1, a ove godine za njih je vozio Patric Depailler, koga su kasnije zamenili Vittorio Brambilla i Andrea de Cesaris. Alfa Romeo je započeo partnerstvo sa Marlborom.

Broj timova je počeo da opada, nakon velikog buma krajem sedamdesetih godina, ostali smo bez Merzaria, Rebaquea i Kauhsena, dok se tim iz Formule 2, Osella pridružio Formuli 1. Timovi Wolf i Fittipaldi su se spojiji i zadržali su po jednog najboljeg vozača. Rosberg i Fittipaldi su započeli sezonu sa prošlogodišnjim Wolf bolidom, dok je novi F8 stigao kasnije.

Sezona je počela polovinom januara, samo četrnaest nedelja nakon poslednje trke 1979. godine. Jones je dominirao sa Williamsom na VN Argentine. Piquet je završio na drugom, dok je Rosberg pokazao svoj potencijal sa trećim mestom za Fittipaldi tim. U Argentini, sa McLarenom je debitovao Alain Prost, koji je trku završio na šestom mestu, sa jednim osvojenim poenom. Rene Arnoux je sa Renaultom došao do pobede u Brazilu, a isti uspeh je ponovi i u Južnoj Africi. Long Beach je bila poslednja trka za Clay Regazzonija. On je imao sudar na stazi sa Ensign bolidom, nakon čega je ostao paralizovan. U međuvremenu, Piquet je uzeo prvu pol poziciju, a zatim je i zabeležio prvu pobedu. Iza njega su završili Paterse i Fittipaldi.

Williams se vrati u borbu sa FW07B na Zolderu, iako su bili brzi, Jones i Reutemann su završili na drugoj i trećoj poziciji, dok je Pironi došao do prve pobede vozeći Ligier. Pironi je nastavio sa dobrom vožnjom u Monaku, ali je nakon udara u zaštitnu ogradu, pobedu prepustio Reutemannu.

Na Jarami u Španiji politika se umešala u Formulu 1, radilo se o sporu FOCA-e i FISA-e. Zbunjujući vikend se završio trkom bolida sa DFV motorima, dok Ferrari, Alfa Romeo i Renault nisu učestvovali. Odlučeno je da se trka ne računa u svetskom prvenstvu. Jones koji je pobedio na Jarami, je pobedio i na Paul Richardu, kao i na Brands Hatchu. Renaulti su bili brzi u Nemačkoj, ali oba motora nisu izdržala, pobedu odnosi Laffite u Ligieru, dok Jones završava na trećem mestu. Nažalost, pre trke na testiranju je poginuo Depailler koji je vozio za Alfu.

Na VN Austrije, Jabouille i Renault dolaze do pobede, dok Jones završava na drugom mestu. Lotusov test vozač, Nigel Mansell je konačno dobio šansu da vozi treći Lotusov bolid na ovoj trci. Našao se na startu, ali je ubrzo morao da napusti trku, jer je zbog kvara na motoru, gorivo ušlo u kokpit bolida. U Holandiji Piquet dolazi do pobede, ispred Arnouxa.

VN Italije se preselila na Imolu po prvi put, Piquet je došao do pobede, jer je Jones imao problem sa kočnicama. Situacija je bila napeta u Kanadi, došlo je do kontakta između Jonesa i Piqueta, što je za rezultat imalo masovni sudar i prekid trke u prvom krugu. Za restart trke, Piquet je seo u rezervni bolid, ali motor nije izdržao. Pironi dolazi do pobede, ali je diskvalifikovan, zbog prebrzog starta. Jones je tako došao do pobede, koja mu je omogućila titulu.

Dva velika imena su vozila F1 po poslednji put na Watkins Glenu. Pošto nije uspeo da ostvari neki rezultat sa Ferrarijem na kvalifikacijama, Scheckter je trku završio na 11. mestu. U međuvremenu, Fittipaldi je u 25. krugu polomio vešanje i na taj način završio još jednu bezuspešnu sezonu u svom vlastitom timu. Pobednik VN Amerike je bio novokrunisani šampion, Alan Jones.

Leave a Reply