Please assign a menu to the primary menu location under menu

Istorija

1979: Scheckter dolazi do titule

Bolidi sa “ground-effectom” su preuzeli scenu Formule 1, iako su neki imali bolje prijanjanje od drugih. U veoma konkurentnoj sezoni, Ferrarijeva pouzdanost je donela titulu Jody Scheckteru.

Stvari su izgledale dobro za Lotus, kada se Reutemann pridružio AndrettijuJPC je napustio Team Lotus, a novi naslovni sponzor britanskog tima je bio Martini. Chapman je prestavio novi Lotus 80, koji je trebao da bude korak napred u odnosu na prethodnika, ali nije bilo tako.

Williams je takođe predstavio novi bolid, FW07. Nova mašina nije bila spremna za početak sezone, tako da su Jones i njegov novi timski kolega, Regazzoni, godinu započeli sa starim bolidima. Ferrari je takođe kasnio sa prezentacijom 312T4. Scheckter je napustio Wolf i pridružio Villeneuveu u Ferrariju. Posle 18 meseci u senci sa jednim bolidom, Renault je startovao sezonu sa dva bolida, koje su vozili Jean-Pierre Jabouille i Rene Arnoux. Renault je takođe predstavio efikasan RS10 motor.

Ligier je započeo sezonu sa iznenađenjem, Laffite je pobedio na VN Argentine i VN Brazila. Novi Ferrari je stigao na Kyalami u Južnoj Africi, gde su Villeneuve i Scheckter završili na pozicijama jedan i dva. Renault je tog vikenda došao do značajnog rezultata, Jabouille je ostvario prvu pol poziciju za francuski tim.

Villeneuve i Scheckter su došli do druge dvostruke pobede za Ferrari na Long Beachu. Ligier se za VN Španije kvalifikovao za prvi startni red, gde je Depailler došao do pobede. Lotus je imao retko dobar dan, Reutemann i Andretti su zauzeli pozicije dva i tri. Na Zolderu je debitovao Williams FW07. Jones je veoma lako došao do liderske pozicije, ali je odustao i pobedu prepustio Scheckteru. Jody je zatim pobedio u Monaku, dok je Regazzoni u Williamsu završio na drugom mestu. Nakon što je morao da odustane od trke, James Hunt, je odlučio da se povuče iz Formule 1. U Wolf dolazi vatreni Finac, Keke Rosberg koji menja Hunta.

U Francuskoj, Jabouille podaruje Renaultu prvu pobedu. U uzbudljivom finalu, Villeneuve uspeva da pobedi Arnouxa u borbi za drugo mesto. Nakon toga, sreća se osmehnula Williamsu. Regazzoni je timu doneo prvu pobedu, na Silverstonu. Zatim je usledila mala dominacija Williamsa sa Jonesovim pobedama na Hockenheimringu, Osterrichringu i Zandvoortu.

Secheckter je marljivo skupljao poene, a pobeda na Monci mu je osigurala titulu, dve trke pre kraja. U Montrealu Brabham je grozni BT48, zamenio sa BT49 bolidom koji je pokretao Fordov DFV motor. Laudu to nije interesovalo, on je najavio svoje povlačenje iz Formule 1.

Na trci se vodila borba između Jonesa i Villeneuva, Williamsov vozač dolazi do četvrte pobede u sezoni. Usledila je identična borba na mokrom Watkins Glenu, Jones je izgubio točak nakon pit stopa, tako da je zahvaljujući Ferrarijevoj pouzdanosti, Villeneuve došao do pobede.

Leave a Reply