Please assign a menu to the primary menu location under menu

Istorija

1951: Fangiova prva titula

Juan Manuel FangioFangio slavi osvajanje vozačke titule u Španiji 1951.

Alfa Romeo nastavlja sa odličnim tempom, ali Ferrari je sve bliži prošlogodišnjim šampionima. Mehanički problemi su ga prošle godine udaljili od titule, ali 1951. godine Juan Manuel Fangio dominira i osvaja svoju prvu titulu u karijeri.

Na početku 1951. godine, Alfina “tri F” postava se raspala, Fagioli je zamenjen sa četrdesetosmogodišnjim Felice Bonettom. Florian Gonzalez, koji je prošle godine vozio za Maserati, se pridružio Ascariju i Luigi Villoresi u Ferrariju. Mladi argentinski vozač, poznat pod imenom “Pampas Bull”, je pokazao odlične performense tokom sezone.

Reg Parnell
Reg Parnell u svom BRM-u na Silverstonu

Prvenstvo je prošireno na osam trka, VN Monaka je izbačena, a dodate su dve trke u Nemačkoj i Španiji. Sezona je ove godine počela u Švajcarskoj, gde je na mokroj stazi Fangio došao do perfektne pobede. U međuvremenu, perspektivni mladi Englez je debitovao u Formuli 1 sa British HWM timom. Mladić se kvalifikovao kao 14., a trku je završio na osmom mestu. Njegovo ime je Striling Moss.

Farina i Fangio su dominirali tokom VN Belgije na stazi Spa, ali kada je Fangio posetio boks, njegov zadnji točak se zaglavio i njegova trka je bila uništena. Farina je pobedio ispred Ferrarijevih vozača, Ascarija i Villoresija. Fangio je postavio najbrži krug, a trku je završio na devetom mestu.

Juan Manuel Fangio
Fangio je svoju prvu šampionsku sezonu otvorio pobedom u Švajcarskoj

Fagioli se vratio u Alfa Romeo tim na stazi Reims u Francuskoj, kada je došao do svoje prve pobede u karijeri, zahvaljujući tome što je Fangio morao da preuzme njegov automobil. Drugo mesto je zauzeo Ferrarijev automobil koji su vozili Gonzalez i Ascari. Na trećem mestu se našao Villoresi, dok je Farina zbog problema sa gumom završio na petom mestu.

Ferrarijeve pobede su tek trebale da uslede. Prva pobeda za Ferrrari je došla na VN Velike Britanije kada je Gonzalez pokazao dobar tempo i preuzeo vodeću ulogu od svog zemljaka Fangia, nakon što je Alfin vozač otišao u boks i nije mogao da se vrati na stazu. BRM je na Silverstoneu pokazao po prvi put svoj šampionski duh, kada je Reg Parnell završio na petom mestu, a Peter Walker na sedmom mestu.

Jose_Froilan Gonzales
Jose Froilan Gonzales donose Ferrariju prvu pobedu u Formuli 1

Ferrari se pokazao kao dominantna sila na Nirburgringu, kada je po prvi put održana VN Nemačke na dugoj, vijugavoj stazi. Ascari je ostvari svoju prvu pobedu u karijeri, uprkos kasnom zaustavljanju u boksu zbog zadnje gume. Fangio je završio na drugom mestu, a Gonzalez na trećem. Farina je odustao iz trke zbog problema sa menjačem.

Monza je ove godine bila predposlednja trka, Ascari i Gonzalez su ostvarili dvostruku pobedu za Ferrarijev tim, pred domaćom publikom. Alfa je u Monzu došla sa modifikovanim automobilom 159M. Fangio se borio za lidersku poziciju, sve dok gume nisu otkazale. Njegova potera za liderima je okončana nakon kvara na motoru u 39. krugu. Farina je veoma rano napustio trku, ali je preuzeo automobil od Bonetta i ostvario treće mesto.

Alberto Ascari
Alberto Ascari na VN Španije 1951.

Finalna trka na stazi Pedrables u Španiji je bila na strani Alfa Romea. Uprkos odustajanju u Monzi, Fangio je vodio sa 28 poena, iza njega je bio Ascari sa 25 poena, nakon dominantne trke u Španiji, Juan Manuel Fangio je obezbedio svoju prvu titulu svetskog šampiona. Ferrari je na ovoj trci pretrpeo probleme sa gumama, Gonzalez i Ascari su završili na drugom i četvrtom mestu, a njih je razdvojio Farina u Alfa Romeu.

Na kraju godine, Alfa Romeo se povukao iz Formule 1, jer kompanije nije bila u stanju da finansira novi bolid, koji bi se suprotstavio Ferrariju 1952. godine. Delom kao odgovor na odlazak Alfa Romea, FIA je najavila da će 1952. godine na snagu stupiti pravila iz Formule 2. Postojala je nada da će to privući što više različitih automobilskih kompanija, kako bi se izbegla laka pobeda Ferrarija naredne sezone.

Leave a Reply