Vesti

Vettel: Trenutni motori su beskorisni i nerelevantni

Sebastian Vettel u razgovoru sa svojim inženjerom pre VN Turske 2021.

Nemac je poznat kao neko ko zagovara održivost i očuvanje prirode, a sada je po ko zna koji put kritikovao trenutne hibridne motore.

To što vozi u Formuli 1 i zalaže se za očuvanje prirode mnogima izgleda kontradiktorno, ali on ima jasan stav: „Formula 1 nije dovoljno ekološka, ali imamo potencijal da to promenimo bez ugrožavanja spektakla, uzbuđenja, brzine i strasti koji idu uz trke.“

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel čisti tribine na Silverstonu

„Imamo jako puno inteligentnih ljudi u našem sportu i verujem da možemo da dođemo do odličnih rešenja. Sa trenutnim pravilima imamo motore koji su super-efikasni, ali isto tako potpuno beskorisni. Promene koje se pripremaju moraju da se fokusiraju na pravljenje razlike“, rekao je Vettel u intervjuu za Speedweek.

Prema njegovom mišljenju, jako je bitno da se nešto promeni u Formuli 1. U suprotnom bi posledice mogle da budu ogromne.

Sebastian Vettel
Sebastian Vettel, VN Austrije 2021.

„Nova strategija je jako bitna za Formulu 1 jer bi se sport našao u problemu bez promena. Znamo da su u prošlosti pravljene greške i to ne sme da se ponovi.

„Već deset godina razvijamo ove super-efikasne, ali užasno skupe hibridne motore koji neće doprineti evoluciji putničkih vozila. Ja mislim da su proizvođači tokom prethodnih godina potrošili i do milijardu dolara za razvoj ovih motora. Taj novac je mogao mnogo pametnije da se iskoristi. Ni ja ne znam koje je idealno rešenje, ali moramo svi da počnemo da ga tražimo, a ne da prosedimo narednih pet godina skrštenih ruku“, zaključio je Vettel.

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

Leave a Reply