Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Prva titula za Rosberga i pored pobede Hamiltona

Nemac je stabilnom vožnjom održavao drugu poziciju ispred Hamiltona koji je previše taktizirao u nadi da će nekako omogućiti drugim vozačima da napadnu njegovog rivala.

Hamilton i Rosberg su odlično startovali i odvojili se od grupe iza sebe. Raikkonen je uspeo da preskoči Ricciarda u plasmanu, iza njih je bio Vettel, dok se Verstappen izvrteo na izlasku iz prve krivine nakon manjeg kontakta sa Hulkenbergom i pao na začelje.

Kao što se očekivalo, Hamilton je odlučio da vozi laganijim tempom na početku trke i tako omogući vozačima iza da održe kontakt sa Rosbergom.

Već na kraju sedmog kruga je u boks otišao Hamilton i sa ultra-mekih je prešao na meke gume. Na isti potez se odlučio i Raikkonen, a Rosberg i Vettel su isto uradili u sledećem krugu. Njih sve je ispratio I Ricciardo kome super-meke gume nisu omogućile da ostane mnogo duže na stazi. Nakon te runde pit-stopova je glavna promena bilo to što se Verstappen koji nije išao u boks našao na drugom mestu između Hamiltona i Rosberga. Nemac se samo u prvih par krugova po povratku na stazu trudio da napadne Verstappena, dok je Hamilton nastavio da vozi mirnim tempom i omogućava ostalima da zadrže priključak.

Trka se u 12. krugu nesrećno završila za Buttona nakon što mu je na zadnjem pravcu puklo vešanje na prednjem desnom točku nakon jednog agresivnijeg prelaska preko ivičnjaka. Na sreću nije bilo većeg incidenta, a Britanac je uspešno vratio svoj bolid do boksa.

Na vrhu nije bilo nikakvih dešavanja. Hamilton je otvorio nešto veću prednost, dok niko iza njega nije ulazio u duele.

Mercedes je u 20. krugu poručio Rosbergu da napadne Verstappena i Nemac je odmah odgovorio hrabrim napadom na zadnjem pravcu čime je povratio drugo mesto.

Holanđanin je konačno otišao u boks u 22. krugu i montirao je meke gume što je značilo da će mu to biti i jedino stajanje.

Ricciardo je na svoju drugu promenu guma otišao u 25. krugu, i vratio se na stazu iza Verstappena. Raikkonen je svoju promenu napravio krug kasnije i taj jedan krug više na starijim gumama je bio dovoljan da ga Ricciardo preskoči u plasmanu.

Hamilton i Rosberg su svoje promene guma obavili u 28. i 29. Krugu. Tokom pit-stopova nije bilo veće drame i njihove pozicije su ostale nepromenjene.

U tim trenucima je trku poveo Vettel koji je produžio svoj drugi stint, a Hamilton je ponovo počeo da usporava Rosberga.

Vettel je svoje gume promenio u 38. krugu i prešao je na super-meku komponentu i vratio se na šesto mesto iza Raikkonana. On je fantastično iskoristio nove gume, brzo obišao Raikkonena i dao se u poteru za Red Bullovima. On je deset krugova pre kraja sustiga o i Ricciarda i lako ga obišao za četvrto mesto. Četiri kruga pre kraja je napao i Verstapepna i obišao ga na kraju druge DRS zone i došao do mesta na podijumu.

Hamiltonovo usporavanje Rosberga je omogućilo Vettelu da se približi i njima dvojci, ali nemac na kraju nije dobio priliku da ozbiljnije napadne Mercedese iako je konstantno bio na manje od sekunde od Rosberga.

Hamilton je na kraju slavio pirovu pobedu ispred Rosberga koji je došao do prve titule u karijeri. Vettel je osvojio podijum za Ferrari na zatvaranju sezone ispred Verstappena, Ricciarda, Raikkonena, Hulkenberga, Pereza, Masse i Alonsa.

20161127_145338000_ios

 

(Diskusija)

Leave a Reply