Španska Formula 4

Prva pobeda Filipa Jenića u Formuli 4 za kraj sezone

Filip Jenić - privatna arhiva

Srpski vozač je imao najbolji vikend ove godine na stazi Katalunja u Barseloni.

Filip Jenić je ove sezone hrabro zakoračio u Špansku Formulu 4, godinu dana ranije nego što je planirao, ali na kraju se može reći da je to bio ispravan potez.

Naš vozač je tokom cele sezone pravio jasan napredak, kako u vožnji, tako i u razumevanju bolida.

Pre dva meseca je došao do svog prvog podijuma na stazi Rikardo Tormo, a ovog vikenda je na zatvaranju sezone u Barseloni zabeležio i svoju prvu pobedu.

Filip Jenić – privatna arhiva

Na prvom treningu je završio van prvih deset, ali je već na drugom viđen značajan napredak, pošto je zaostatak za najbržima smanjen sa sekunde na tri desetinke.

Prve kvalifikacije je završio na devetoj poziciji, a drugo najbolje vreme sa te sesije koje određuje poredak za drugu trku je bilo dovoljno za treću startnu poziciju.

U prvoj trci je Jenić dobro krenuo, ali je morao da izbegava Osvajača pol-pozicije Maciju koji nije uspeo da pokrene bolid na startu. Zbog toga je naš vozač pao na dvanaesto mesto, ali onda nakon perioda pod vozilom bezbednosti zbog udesa drugih vozača, uspeo da nadoknadi nekoliko pozicija, završi na osmom mestu i osvoji nove bodove.

Filip Jenić
Filip Jenić – privatna arhiva

Sutradan je usledila druga trka i start sa već pomenutog trećeg mesta. Jenić je ponovo dobro krenuo i sa spoljne strane na ulasku u prvu krivinu preuzeo prvu poziciju.

U prvom delu druge trke je kao i na prvoj viđeno vozilo bezbednosti, a naš vozač je nije ponovio greške sa restarta u nekim ranijim trkama ive sezone. On je sjajno nastavio trku, vozio je precizno i niko nije uspevao da mu pripreti.

Tako je Jenić sigurnom vožnjom zabeležio svoju prvu pobedu u Španskoj Formuli 4, gde se na podijumu po prvi put u istoriji intonirana i Srpska himna.

U nedelju su pre druge trke vožene i druge kvalifikacije koje određuju startni poredak za treću trku i to je ujedno bila i najslabija sesija za Jenića tokom vikenda u Barseloni.

Međutim, njega to nije mnogo omelo. Ponovo je fantastično startovao i ponovo je spoljnim manevrom u prvoj krivini nadoknadio pozicije. Do kraja prvog kruga je vio osmi, a na početku drugog je ponovo sa spoljne strane u prvoj krivini obišao još jednog vozača za sedmo mesto. Nakon toga je pratio tempo grupe ispred sebe i imao je dobar ritam.

Filip Jenić – privatna arhiva

Na stazu je sredinom trke ponovo moralo vozilo bezbednosti i to kao da je malo poremetilo ritam našeg vozača. Nakon restarta je pao na osmo mesto, ali ga je do kraja lako zadržao i uspevao je da održi tempo sa vozačima ispred.

Jenić je stvarno odlično bio pripremljen za ovaj vikend i stvarno je delovao sigurno u bolidu. Držao je jako dobar tempo, a kao nagrada sa sav trud koji je uložen tokom sezone je došla i prva potpuno zaslužena pobeda.

Jenić je na kraju u generalnom plasmanu završio sezonu na 16. mestu, dok je u poretku novajlija na desetoj poziciji. Vredi istaći i da je od 30 poena koliko je sakupio njegov tim, on doneo čak 27.

Ostavi komentar