Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Pirelli: Uklanjanje grejača guma primoraće nas da napravimo novi pneumatik

Joerg Mitter/Red Bull Content Pool

Od 2024. u Formuli 1 nećemo gledati ove grejače.

Jasno je da ovaj šampionat ide su smeru održivosti i očuvanja životne sredine, pa tako pored postepene promene formule goriva na redu su stigli i grejači za pneumatike. Oni su veoma zastupljeni kod svih timova, pa se tako gume dobar deo vremena u garaži nalaze ušuškane u njima. Prošle godine maksimalna temperatura grejanja pneumatika sa njima bila je 100 stepeni celzijusa za prednje i 80 stepeni za zadnje pneumatike dok je ove sezone na novim gumama od 18 inča to pooštreno na samo 70 stepeni za sve pneumatike a broj grejača smanjen je sa 40 na 20.

Sve su svemu uklanjanje grejača dosta će pogoditi i Pirelli.

“Ako želite da vozite bez grejača guma, onda morate da dizajnirate potpuno novi pneumatik.” kazao je prvi čovek odelenja za motorsport itliajsnake kompanije Mario Isola. “Nije jednostavno da napravite novu komponentu sa velikim radnim opsegom. Formula 1 bolidi su veoma brzi i generišu velike sile što povećava pritisak od 10 do 12 PSi samo dok vozite. To će promeniti ceo profil i pristupnu površinu gume.”

Sledeće godine grejačima pneumatika biće dozvoljeno da gume zagreju samo do 50 stepeni.

“Naredne sezone, temperatura zagrevanja u njima nastaviće da pada, samo do 50 stepeni celzijusa za prednje i zadnje gume. To će takođe do promeni pristiske u pneumaticima u raznim stintovima.”

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

Leave a Reply