Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Newey: Nezdrava je dominacija motora u F1

Slavni aerodinamičar smatra da ipak treba da postoji balans između šasije, motora i vozača.

Pred samo predstavljanje novog RB13, koji će se bitno razlikovati od predhodnika, Ejdrian Njui je govorio promenama na polju aerodinamike i potiska.
“Kombinacija većeg mehaničkog prijanjanja, većeg potiska i težeg automobila znači da će bolidi više vremena biti pod punim opterećenjem po krugu. To zapravo znači da će zapravo novi bolidi biti više orjentisani na snagu nego ranije. Ipak mene brine više to što je zapravo nezdravo da motor toliko dominira sportom. To bi trebalo da bude mešavina motora, šasije i veštine vozača,” kazao je Njui.
“Veći potisak i više prijanjanja znače i veće g sile tako da će vozači morati da rade podosta da bi to mogli da izdrže. Ako se samo setimo, u poslednje dve-tri godine kada slušate njihove razgovore preko radija, oni ne zvuče kao da su umorni niti zadihani, niti da im je puls skočio. Tako da kada bude došlo do preticanja ili do bliske borbe to može postati i problem.”
Njui je rekao da je nov bolid Red Bula spreman za testiranja sledeće nedelje i da će i on biti na četvorodnevnoj test sesiji u Barseloni od 27. februara do 2. marta.

(Diskusija)

Leave a Reply