Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Hamilton ispred Vettela na kvalifikacijama za VN Kine

Vozač Mercedesa uspeo je da zabeleži novu pol poziciju na stazi u Šangaju.

Za razliku od jučerašnjeg dana vremenski uslovi bili su znatno bolji. Temperatura staze bila je 32 stepeni dok je za 10 stepena bilo hladnije na tribinama.

Kao što praksa nalaže prvi na stazu pojavili su se vozači koji su imali određene probleme tokom vikenda, pa je tako prvo vreme zabeležio Antonio Giovinazzi – 1m35.437s. Već posle par minuta napravila su gužva na stazi a kolonu je predvodio Lewis Hamilton koji je zabeležio krug od 1m33.333s. Ipak koji momenat kasnije Sebastian Vettel probio se na čelo gde je za tri desetinke bio brži od vozača Mercdesa i to na mekoj kompnenti guma. Baležimo i okretanje Romaina Grosjeana koji se okrenuo po izlasku iz poslednje krivine.

Vodeća šestorka je već na pola prvog dela završila svoj deo posla oko prolaska u drugi deo a za mesto u Q2 bitku su vodila 10 vozača a Max Verstappen se našao u ovoj grupi, gde je prijavljivao problem sa bolidom. Ipak, prvi deo kvalifikacija završio se nešto ranije, pošto je Antionio Giovinazzi imao udes na startnom-ciljnom pravcu po izasku iz poslednje krivine. To znači da u Q2 nisu prošli: Vandoorne, Grosjean, Palmer, Verstappen i Ocon.

Zbog popravke ograde drugi deo kvalifikacija odložen je za pet minuta. Svi vozači su odmah izašli na stazu a posle prve runde krugova vodeće mesto zauzeo je Sebastian Vettel sa vremenom od 1m32.391s dok se iza njega nalazio Lewis Hamilton koji je zaostajao samo 15 hiljaditinki. Na trećem i četvrtom mestu nalazili su se Bottas i Raikkonen, koji su prema očekivanjima izborili ulazak u Q3. Svi ostali morali su da do kraja traže bolje vreme za nastavak učešća u kvalifikacijama. Na kraju posle velike borbe u završni deo nisu prošli Carlos Sainz, Kevin Magnussen, Fernando Alonso, Marcus Ericsson, i Antionio Giovinazzi koji nije ni izašao na stazu. Kimi Raikkonen se pridružio ostalima na pisti, pa je tako uspeo da na super mekim gumama zabeleži i najbolje vreme od 1m32.181s.

Završni deo kvalifikavcija otvorio je Lewis Hamilton krugom od 1m31.902s.a iza nega našao se Sebastian Vettel koji je kasnio dve desetinke. Valtteri Bottas i Kimi Raikkonen bili su sledeći na listi dok je peto mesto zauzeo Daniel Ricciardo. U završnim pokušajima Hamilton je uspeo da poboljša svoje vreme za sve desetinke (1m31.678s) što je bilo dovoljno za novu pol poziciju dok je Vettel bio na drugom mestu ispred Bottasa za samo jednu hiljaditinku. Četvrti je bio Kimi Raikkonen a spisak prvi deset vozača zaključili su redom: Ricciardo, Massa, Hulkenberg, Perez, Kvyat i Stroll.

(Diskusija)

Leave a Reply