Španska Formula 4

Filip Jenić i Campos kreću u novu sezonu španske Formule 4

Filip Jenić/Privatna Arhiva

Ovog vikenda startuje i šampionat u kome se takmiči naš mladi as.

Prošlogodišnja sezona bila je samo dobar uvod i preporuka za našeg Filipa Jenića koji sa debitantskim timom Teo Martin Motorsport zabeležio odlične rezultate. Takođe i on je sam prvi put našao u ovom takmičenju gde je uspeo da pobedi sve svoje timske kolege i bude najbolji pojedinac tima a tome je svakako doprinela pobeda na trci na stazi Katalunja.

Ovi rezultati bili su dovoljni za poziv od strane Caposa sa kojima je Filip potisao saradnju pa je tako imao i veoma aktivnu zimsku pauzu. Naime, period između dve sezone Srbin je proveo u njihovoj bazi gde je imao aktivne pripreme posle čega su usledili testovi na stazama u Valensiji, Spa-Frankonšampu kao i Portimau. Inače, od ove sezone koristi se nova verzija bolida koja između ostalog ima i zaštitini oreol zbog čega su nastali i prvi problemi. Naime, zvanični dobavljač šasija kompanija Tatuus nije stigla da na vreme izrade sve delove za nove bolide uključujući i same šasije, zbog čega su timovi imali problema na testiranjima a pojedini vozači su ostajali bez bolida. Na kraju, rešenje je pronađeno pred početak nove sezone, ali svakako nedostatak kilometraže možda utiče na performansne pojedinih vozača.

Filip Jenić/Privatna Arhiva

Za ovogodišnji španski F4 šampionat prijavilo se 33 vozača raspoređenih u 9 timova a ceo kalendar ima 7 trkačkih vikenda. Svaka ova runda sastoji se od dva treninga koji se voze petkom, prve kvalifikacije i trka su na programu u subotu dok je nedelja najzatevniji dan jer će se voziti druge kvalifikacije i još dve trke (format vikenda moćiće da se menja od staze do staze). Tako će najbolja vremena sa prvih kvalifikacija formirati startni grid za prvu trku, dok će se najbolje vreme sa drugih kvalifikacija uzimati za startni raspored na drugoj trci a drugi najbrži krug svakog vozača sa ove iste sesije biće klasificiran za pozicioniranje vozača pred početak treće trke. Prvi trkačka runda zakazana je za ovaj vikend u Portimau (29. april do 1. maj), posle čega će karavan otići u Herez (28.-29. maj), Rikardo Tormo (11. i 12. jun), Spa-Frankonšamp (8. -9. jul), Motorland Aragon (3. i 4. septembar), Navaru (1. i 2. oktobar) dok je finale zakazano za Katalunju (12. i 13. novembar).

I pored svega Filip očekuje jednu dobru i zanimljivu sezonu.

“Nismo imali mnogo vremena u bolidu pred prvu trku kao što je slučaj bio prošle sezone, zbog kašnjenja u proizvodnji nove verzije bolida, ali tim se dobro snašao prilikom njegovog razvoja. Bolid je potpuno različit u odnosu na stari, ali sam se dobro prilagodio. Vozili smo na 5 od 7 staza sa kalendara. Imali smo tehničke probleme u SPA i Barseloni, ali smo uspeli da ih rešimo. Ulazim sa velikim samopouzdanjem u prvi trkački vikend u Portimau, staza mi je i prošle godine bila jedna od favorita, a sa iskustvom koje nosim iz prošle godine i uz tim koji je uz mene mislim da možemo da na vrhunski način otvorimo sezonu!” kazao je Jenić za naš sajt.

Filip Jenić/Privatna Arhiva

Što se tiče satnice za rundu u Portimau, prvi treninzi su na rasporedu u petak od 14.45h i 18.10h, za subotu su prve kvalifikacije na programu od 09.30h a prva trka od 15.15h. U nedelju druge kvalifikacije počinju od 09.30h, druga trka od 11.55h a treća od 16.15h a ovo su satnice po srpskom vremenu. Sve trke biće uživo prenošene preko zvaničkog YouTube kanala španske Formule 4, kao i da će naša redakcija uvek izbacivati linkove za trke pred sam početak.

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

Ostavi komentar