Vesti

FIA prikazala vozačima novi vid zaštite glave

Vozačima je prikazan novi koncept zaštite koji bi trebalo da odmeni „Halo“ zaštitu koja je pretrpela velike kritike.

Koncept je prikazan u petak uveče tokom brifinga vozača. Novi sistem nosi ime prosto „Štit“ i predstavlja novi pristup zaštiti glave vozača. Ovaj sistem tek trba da prođe obimne testove a prema rečima onih koji su ga videli, zaštitni vetrobran koji je izdužen znatno više prema prednjem delu bolida, nego što je to slučaj sa Red Bullovim „Aeroscreen“ sistemom koji je prikazan prošle godine. Prvi komentari sugerišu da je ovaj koncept estetski znatno privlačniji, ali da u isto vreme ne nudi isti nivo zaštite kao „Halo“ ili „Aeroscreen“.

FIA je ovaj koncept prikazala vozačima kako bi izazvala početne reakcije i sakupila podršku za nastavak razvoja. Priča se da su mišljenja vozača veoma različita, a trenutno se kao glavni problem ističe vidljivost u situacijama kada pada kiša.

Planovi da se od 2018. uvede neka vrsta zaštite za glavu su i dalje aktuelni, međutim ukoliko do dogovora između timova i vozača ne dođe, može da se desi da FIA nametne upotrebu određenog sistema sa izgovorom da je on obavezan radi poboljšanja bezbednosti.

 

(Diskusija)

Ostavi komentar