Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

FIA ozvaničila pravila za narednu sezonu

Kako se i nagađalo najviše promena desile su se u pravilima koje bi mogle biti označene kao rupe u pravilima.

Te “rupe” omogućavale su vozačima da tokom jednog vikenda ispucaju višestruke kazne zbog zamjene više od jedne komponente pogonske jedinice. Trenutne jedinice V6 motora sa turbo pogonom i zapremine 1.6 litara sastoje se od 6 komponenti: motora sa unutrašnjim izgaranjem( ICE), MGU-H, MGU-K, baterije za skladištenje energije, turbopunjača, te kontrole elektronike.

Svaki vozač može koristiti pet od gore navedenih stavki u bilo kom trenutku sezone, i bilo koja njihova kombinacija može biti postavljena na bolid u bilo kom trenutku dok će po novim pravilima biti će ovako:

Prvi put, kad vozač koristi šesti primerak gore navedenih komponenti, kazna od 10. mjesta pomjeranja na gridu biće izrečena. Nakon toga, za svaki naredni primjerak dobiće kaznu od narednih pet mesta pomeranja, koja nema veze sa ranijom penalizacijom.

Do sada su timovi imali tendenciju akumuliranja kazni u jednom vikendu, kako bi nanulirali izrečene kazne.

Nankon sastanka Svetskog Saveta Motor Sporta u Parizu jasno je precizirano:

“Tokom jednog događaja, ako vozač uvodi više od jednog elementa pogona koji je predmet kazne, samo posljednji uzeti element može se koristiti narednog vikenda, bez očekivanja kazne. Ovo služi da spriječi nagomilavanje rezervnih elemenata pogona.”

Takođe, definisane su i komponente koje donosi Pirelli za predsezonske testove guma u 2017. Tako je naznačeno da će svaki vozač dobiti dva seta tvrde komponente, zatim četiri seta medijum komponente i sedam setova najmekše specifikacije guma.

Definisana su i nova pravila za kišne uslove na stazi u toku trke:
“Ako se vozilo sigurnosti smatra potrebnim radi početka trke, normalan restart trke desiti će se onda kad se steknu uslovi sigurni za trku. Restart će značiti povratak Sigurnosnog automobila u boks, i postavljanje bolida na rešetku grida, te start vozila i z mesta.”

FIA je takođe odobrila i mijenjanje izgleda kaciga vozača u toku sezone:

“Vozači moraju nastaviti da prezentuju svoje kacige u izvorno istim bojama na svakoj narednoj trci. Međutim, vozaču će sada biti dozvoljeno da u toku najmanje jednog vikenda, kao što je recimo domaća trka, promijeni dizajn svoje kacije u potpuno drugačije boje. Takođe, vozač može potpuno mijenjati svoju kaciju i ako promijeni trkački tim u toku sezone.”

(Diskuisja)

Leave a Reply