Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Binotto: I malo prekoračenje budžeta može da ima veliki uticaj

Ferrari Media Centre/Scuderia Ferrari Press Office

Šef Ferrarija prokomentarisao je situaciju o ovom pravilu.

Tokom prošle nedelje pojavila se informacija da su možda Red Bull i Aston Martin potrošili više novca nego što je to bilo dozvoljeno prošloj sezoni. Naime, FIA će u sredu objaviti izveštaj o finansijskom stanju u 2021. Tako se nezvanično navodi da je jedan od ova dva tima potrošio čak mnogo više para nego što je dozvoljeno dok je drugi to učinio dosta manje. Zbog toga vladajuće telo je kaznu podelilo u dve kategorije, za veći i manji prekršaj. Granica između ove dve kazne jeste da li je prekoračenje išlo gore ili dole od 5% ukupnog budžeta.

Tako se za manji prekršaj može dobiti kazne od javne opomene, oduzimanje konstruktorskih poena, oduzimanje vozačkih poena, neučestvovanje ne nekim sesijama tokom vikenda ali ne na trci, smanjenjem upotrebe vazdušnog tunela ili testova kao i smanjenje novog budžeta.

Pošto je ovo pravilo prekršeno u prošloj sezoni (ako je uopšte prekršaj postojao), onda bi ono moglo da ima uticaj i na ovu godinu, jer su bolidi za 2022. razvijani u 2021.

“Pored toga što je to imalo uticaja na prošlu sezonu, ono takođe je uticalo i na ovu.” kazao je Mattija Binotto za Sky Italija. “Hajde da sačekamo sredu pre nego što donesemo zaključak, ali ako pričamo o ciframa morate da razumete da i prekršaj od 4 miliona spada u kategoriju manjih ali može da ima veliki uticaj. Za nas, četiri miliona predstavlja razvoj delova za celu sezonu. Četiri miliona znači da 70 ljudi u tehničkom odelenju mogu da rade na rešenjima koje mogu da nam donesu i pola sekunde po krugu. Mi pričamo o pola sekundi koja nam daje prednost, pa ako je ona napravljena i u 2021. onda važi i tokom 2022. i 2023.”

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

2 Komentara

  • Ферарију ни дупли буџет не би помогао јер су неспособни. Једноставно једна јако бледа сенка некадашњег шампионског тима….

  • Eto, vi i to ne mozete. Da ste imali neogranicen budzet opet bi bili u sredini. Jednostavno ste nesposobni za bilo sta vece kao tim i to se vidi po rezultatima. Pogledajte timski rad Mercedesa i Red Bula. Koriste sive zone u pravilima ali ih koriste 120 % i ako ih stigne kazna oni su to iskoristili. Mogu da odrade kaznu ali su opet na vrhu. Ferari najvise lovi u mutnom ali rezultata nigde.

Ostavi komentar