ZVANIČNO: Honda napušta Formulu 1 nakon 2021.

Honda je danas objavila da namerava da se povuče iz šampionata Formule 1 nakon sledeće sezone.

Japanski proizvođač se nakon povlačenja na kraju 2008, vratio u Formulu 1 2015, kada su imali ekskluzivan ugovor sa McLarenom. Period sa britanskim timom je bio izuzetno težak i dve strane su se razišle. Honda je od 2018 snabdevala motorima Toro Rosso, dok su od prošle sezone i sa ekipom Red Bulla.

Saradnja Red Bulla i Honde je urodila plodom već u prvoj sezoni, kada je Verstappen zabeležio tri pobede i završio kao treći u plasmanu vozača.

Nakon tako uspešne sezone, Red Bull se naoštrio da napadne i titulu u 2020. Međutim, nade Red Bulla su brzo raspršene. Hondin motor je od veoma pouzdanog u 2019. postao najnepouzdaniji u 2020. Na dosadašnjih deset trka, Red Bull i Alpha Tauri su ostvarili po jednu pobedu.

Nakon današnje Hondine objave, veliko je pitanje šta će dalje raditi Red Bull. Veoma je mala verovatnoća da će Mercedes ustupiti svoje motore Red Bullu i tako ugrozi svoju dominantnu poziciju u šampionatu. Ferrari je druga opcija, ali je motor italijanskog proizvođača trenutno najslabiji na gridu. Takođe, italijanski tim verovatno ne bi želeo da ustupi svoj motor Austrijskom timu, s obzirom da se očekuju značajna poboljšanja perfomransi sa novom pogonskom jedinicom od naredne sezone.

Zato na tanjiru za Red Bull ostaje samo Renault, sa kojim se nisu razišli u baš najboljim odnosima na kraju 2018.

Međutim, čak i ako dve strane ne budu željne da sarađuju, Red Bullu će biti nametnut Renaultov motor, s obzirom da Francuski proizvođač od sledeće sezone snabdeva samo svoj tim. U slučaju da tim ostane bez motora, onaj proizvođač koji snabdeva najmanje timova je dužan da ustupi svoj agregat.

Vesti kao i ostale novosti od sada možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite i našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

(Diskusija)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *