Please assign a menu to the primary menu location under menu

VN Nemačke (Hockenheimring)

Zvanično ime: 2018 GROSSER PREIS EMIRATES VON DEUTSCHLAND

Lokacija: Hockenheimring, Nemačka

Datum: 20.-22. Jul 2018.

 Broj krugova:     67
Dužina staze:     4.574 km
Dužina trke:        306.442 km
Broj trka:             76
Prva trka:             1926.
Najviše pobeda: Rudolf Caracciola /6/
Ferrari /22/

 

Autodrom Hockenheimring Baden – Württemberg blizu grada Hockenheima u pokrajni Baden – Württemberg, u Nemačkoj. Staza je jedna od najravnijih u F1 i gotovo da je bez uspona. Staza je napravljena još davne 1932. godine koristeći put kroz šumu kao alternativu do staze Wildpark u Karlsruheu, koja je postala zabranjena od strane Nemačkih zvaničnika. Originalno je bila korišćena kao staza za moto trke, ali je posle izvesnog vremena produžena da bi bila test staza Mercedes – Benza. Originalna staza je bila skoro 8 kilometara duga i sastojala se iz dva dugačka pravca sa dugačkom “Eastern” krivinom koja je prolazila kroz šumu i U-Krivinom unutar Hockenheima koja ih je povezala u jednu celinu. Kako je staza počela da se koristi kao Nemački GP za F1 1970., godinama koje su dolazile viđeno je mnogo prepravki na stazi i mnogo smrtnih slučajeva, pa je staza dobijala sve više šikana i zaštitnih barijera.

 

 

 

 

 

 

 

Prvi put GP na Hochenheimu je održan 1970. godine, kada su vozači na Francuskom GP-ju odlučili da bojkotuju Nurburgring ukoliko se ne urade velike promene na njemu. Sledeće godine GP Nemačke vratio se na Nurburgring sve do 1976. Od 1977. do 2006. Hockenheimring je bio mesto Nemačkog GP-ja sa izuzetkom 1985. kada je Nemački GP bio održan na redizajniranom Nurburgringu.

 

 

 

 

 

 

U ranim 2000-tim zvaničnici FIA-e su zahtevali da se 6.8 kilometarska staza smanji i sa pretnjama da ima još dosta staza koje bi mogle da se nađu na njenom mestu. Redizajn staze je poveren Hermanu Tilkeu, a finansijske troškove snosila je vlada Baden-Württemberga. Deo oko stadiona je ostao netaknut uprkos novoj podlozi i užoj krivini 1 (“Nordkurve”). Međutim dužina staze je dosta smanjena izbacivanjem dela koji je išao kroz šumu, zarad užih krivina. Stari deo gde se nekad nalazila šuma je posečen, a novo drveće je zasađeno. Posle tog čina, kritike su dolazile sa svih strana, kao najveće razočarenje u redizajnu staze.

 

 

 

 

 

 

Hockenheim je bio pred raskidom ugovora sa F1, ali je 2009. godine dogovoreno da se ugovor produži do 2018. godine, a FOA je pristala da pokrije sve gubitke koje budu imali organizatori na stazi u Hockenheimu.