VN Belgije

Zvanično ime: FORMULA 1 ROLEX BELGIAN GRAND PRIX 2022

Lokacija: Circuit de Spa-Francorchamps, Spa, Belgija

Datum: 26.-28. avgust 2022.

Broj krugova:     44

Dužina staze:     7.004 km

Dužina trke:        308.052 km

Broj trka:             66

Prva trka:             1950.

Najviše pobeda: Michael Schumacher /6/

Ferrari /18/

Dizajnirana od strane Jules de Their i Henri Langlois Van Ophem, staza je napravljena 1920. godine, staza je koristila javne puteve izmedju Belgijskih gradova Francorchampa, Malmedua i Stavelota. Prva trka je trebala da se održi 1921. godine, ali je ukinuta jer se za trku prijavio samo jedan učesnik. Prvi put je na stazi održano jedno takmičenje 1922. godine, a 2 godine potom je održana i prva (sad već legendarna) 24 sata Spa Francorchampa. U to vreme vozači su obožavali Spa jer je nudila vožnju pri mnogo većim brzinama od većine staz u Evropi.

Verovatno najupečatljiviji deo staze je krivina Eau Rouge koja se vozi pod punim gasom, a posle nje se izlazi na najduži pravac na stazi gde bolidi dostižu najveće brzine. Čar ove krivine je u tome dok vozite punim gasom i prolazite i levu u desnu krivinu zapravo ne vidite gde ćete izaći jer je krivina u usponu i zbog te karakteristike je velika većina vozača obožava.

VN Belgije 1955.
Priprema za start VN Belgije 1955.

Za prolaz kroz krivinu punim gasom potrebno je dosta vozačkog umeća, a dobar izlaz iz krivine može vam doneti priliku za preticanje na pravcu. Bivši šampion F1 Žak Vilnev je jednom objasnio da što brže vozite kroz Eau Rouge bolje ćete je proći, dok Fernando Alonso kaže da je ta krivina “misterija” jer iz kokpita vi zapravo ne vidite gde ćete izaći, ali i da je to najveća draž te krivine.

Ali postoji i tamna strana Eau Rouga. Ukoliko izgubite kontrolu nad bolidom to obično vodi ka veoma teškom udesu. Stefan Bellof vozač Poršea, Guy Renard iz 24 sata Spa Alex Zanardi samo su neke od žrtava Eau Rouga, doke Žak Vilnev opisao svoje izletanje 1999. u kvalifikacijama kao “njegov najbolji udes u karijeri”. Krivina je malo modifikovana 2002. godine, ali ta modifikacija nije uticala na draž Eau Rouga koji i dan danas fascinira sve vozače koji prodju kroz nju.

Redizajn staze je započeo je 6. novembra 2006., a 2007. je završen u maju, i koštao je oko 19 miliona dolara.

Pogled na Eau Rouge
Ulazak u krivinu Bruxells

 

 

 

 

 

 

 

F1 se vratila na Spa 2007. godien sa modifikovanim izgledom. Bus Stop šikana je nazad prema Blanchimontu, a La Source je pomeren napred. Ove modifikacije su donele više mesta za pit lane, ali takodje su dale i duži startno ciljni pravac.

Najviše uspeha na ovoj stazi ima Ferrari sa 18 pobeda, slede ga McLaren sa 14, Lotus sa 8, Mercedes sa 7, Alfa Romeo i Williams sa 4, Bugati sa 3, dok po 2 pobede imaju Maserati i Benetton.

Od vozača najuspešnije Michael Schumacher sa 6 pobeda, Ayrton Senna ima 5, Jim Clark i Kimi Raikonen i Lewis Hamilton imaju po 4 pobede, Juan Manuel Fangio, Damon Hill i Sebastian Vettel po 3, a po 2 pobede imaju Alberto Ascari, Emerson Fitipaldi, Niki Lauda i Alain Prost.