Please assign a menu to the primary menu location under menu

Trke i testiranja

Verstappen pobedio na sprint trci za VN Kine

Max Verstappen, Red Bull, VN Kine 2024. / Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Vozač Red Bulla bio je najbolji na prvoj kraćoj trci u sezoni.

Vremenski uslovi pred početak sprint trke bili su bolji u odnosu na jučerašnje kvalifikacije, pa je tako temperatura staze iznosila 26 a vazduha 20 stepeni. Lando Norris imao je pol poziciju ispred Lewisa Hamiltona, Fernanda Alonsa, Maxa Verstappena, Carlosa Sainza, Sergia Pereza, Charlesa Leclerca, Oscara Piastrija, Valtterija Bottasa, Guanyu Zhoua, Georgea Russella, Kevina Magnussena, Nico Hulkenberga, Daniela Ricciarda, Lanca Strolla, Pierra Gaslya, Estebana Ocona, Alexandera Albona, Yukija Tsunode i Logana Sargeanta.

Svi vozači odlučili su se da startuju sa medijum gumama osima Georgea Russella koji je rešio da krene sa mekom komponentom. Odmah na startu Lewis Hamilton je preuzeo prvo mesto od Landa Norrisa koji je malo otišao pored staze i pao na sedmo mesto dok se na drugu poziciju probio Fernando Alonso ispred Maxa Verstappena i Carlosa Sainza. Španac u Ferrariju se u prvom krugu upustio u borbu sa Holnađaninom u Red Bullu dok je to isto činio i Charles Leclerc koji je napadao Sergia Pereza za petu poziicju.

Posle 4 kruga Lewis Hamilton imao je manje od sekunde prednosti u odnosu na Fernanda Alonsa, dok je Max Verstappen uspeo da se malo odvoji od Carlosa Sainza. Sa druge strane Sergio Perez uspeo je da se približi Carlosu Sainzu, dok je Max Verstappen već u 8. krugu na kraju velikog pravca uspeo da obiđe Fernanda Alonsa i dođe do drugog mesta. Od tada Holnađnin u Red Bullu krenuo je da smnjuje razliku u odnosu na vodećeg Lewisa Hamiltona koji je jednom prilikom napravio grešku na kočenju što je pomoglo Maxu Verstappenu da smanji razliku a i u 9. krugu na kraju velikoga pravca preuzme prvu poziciju. Od tada vodeći se odvojio od ostatka karavana dok je Fernando Alonso držao iza sebe Carlosa Sainza i ostale vozače.

Borba između ove četvorke trajala je nekoliko krugova, ali je Španac u Aston Martinu uspevao da iza sebe zadrži sunarodnika u Ferrariju. Sve je to trajalo do 17. kruga kada su Fernando Alonso i Carlos Sainz vodili izjednačenu borbu u nekoliko krivina što je iskoristio Sergio Perez da dođe do trećeg mesta, dok su se dva Ferrarija upustila u međusobni duel iz koga je kao pobednik izašao Charles Leclerc. Sa  druge strane Fernando Alonso je otišao na zamenu guma jer je imao problem sa probušenim pneumatikom.

Max Verstappen je ubedljivo pobedio na sprint trci ispred Lewis Hamiltona dok je treći bio Sergio Perez. Charles Leclerc zauzeo je četvrtu poziciju isprted svog timskog kolege koji se odbranio od napada Landa Norrisa, dok su do bodova još stigli Oscar Piastri i George Russell. Fernando Alonso se na kraju ipak odlučio da odustane sa trke.

Rezultati sprint trke za VN Kine:

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Zapratite našu Facebook stranicu i X nalog i pridružite se diskusijama na našem novom DISCORD serveru.

 

Leave a Reply