Please assign a menu to the primary menu location under menu

Trke i testiranja

Verstappen pobedio i na trci za VN Abu Dabija

Max Verstappen, Red Bull, VN Abu Dabija 2023. / Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Pored ovoga Mercedes je uspeo da odbrani drugo mesto u šampionatu konstruktora od strane Ferrarija.

Vremenski uslovi pred početak trke bili su kao i uvek topli na Jas Marini, gde je tempartura vazduha iznosila 28 a staze 37 stepeni. Nije bilo novih kazni pa je startni raspored izgledao ovako: Max Verstappen, Charles Leclerc, Oscar Piastri, George Russell, Lando Norris, Yuki Tsunoda, Fernando Alonso, Nico Hulkneberg, Sergio Perez, Pierre Gasly, Lewis Hamilton, Esteban Ocon, Lance Stroll, Alexander Albon, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz, Kevin Magnussen, Valtteri Bottas, Guanyu Zhou i Logan Sargeant. Veliki broj vozača odlučio se da krene sa medijum gumama dok su Lance Stroll, Kevin Magnussen, Carlos Sainz koristili tvrdu komponentu.

Odmah po gašenju crvenih svetala Max Verstappen je poveo kolonu ispred Charlesa Leclerca, Oscara Piastrija i Landa Norrisa. Vozač Ferrarija je odmah krenuo da napada Holanđanina u Red Bullu koji se uspešno odbranio. Na petoj poziciji nalazio se George Russell, ispred Yukija Tsunode, Fernanda Alonsa, Pierrea Gaslya, Lewisa Hamiltona i Sergia Pereza. Već od drugog kruga Charles Leclerc nalazio se pod pritiskom oba McLarena ali još uvek nije bio u DRS dometu Maxa Verstappena. U međuvremenu vozači McLarena uspeli su da zamene svoje pozicije dok je u petom krugu Kevin Magnussen bio prvi koji je otišao na servis i uzeo tvrdi pneumatik. Tada su se u borbu upustili Oscar Piastri i George Russell, ali je mladi Australijanac uspevao da odbrani svoje mesto. Daniel Riccirado je bio primoran da u 8. krugu ode na servis, jer mu se folija od vizira zaglavila u usisniku za kočnice, pa je tako vozač AlphaTaurija uzeo tvru gumu.

Posle velikih pritsika George Russell uspeo je da u 11. krugu na devetoj krivini obiđe Oscara Piastrija i dođe do petog mesta, dok je Sergio Perez na istom mestu samo krug kasnije obišao Pierrea Gaslya za osmo mesto. U 13. krugu Fernando Alonso je otišao po tvrdu gumu a sledili su ga Oscar Piastri, Nico Hulkenberg i Guanyu Zhou (svi su prešli na tvrdu gumu). U 15. krugu do mehaničara su svratili Lando Norris i George Russell koji su takođe prešli na tvrđi pneumatik, ali je ekipa McLarena loše obavila ovo zaustavljanje pa je tako Britanac u Mercedesu zaradio poziciju. Lewis Hamilton i Esteban Ocon su bili sledećei ko mehaničara i dobili svoje setove gume sa belim oznakama a pratio ih je i Logan Sargeant. U 17. krugu Max Verstappen i Alexander Albon su dobili tvrde gume a Charles Leclerc, Sergio Perez i Pierre Gasly su to učinili samo krug kasnije.

Max Verstappen je ubrzo uspeo da obiđe Carlosa Sainza na stazi koji nije išao na servis a trenutno je zauzimao treću poziciju iza Yukija Tsunode koji je vodio trku i Lanca Strolla a oba ova dva vozača nisu išli na zamenu pneumatika. Ubrzo zatim Ferrarijev dvojac je zamenio svoje pozicije jer je bio na različitim strategijama. U 23. krugu Japanac u AlphaTauriiju i Kanađanin u Aston Martinu su otišli na svoje zamene pa je tako Max Verstappen ponovo preuzeo vođstvo a to je iskristio Carlos Sainz da stavi još jedan set tvrdih guma.

Sergio Perez nastavio je da se probija kroz grid, pa se veoma brzo našao na šestoj poziciji ispred Fernanda Alonsa, kao da je ubrzo iza sebe ostavio Oscara Piastrija. Daniel Riccirado se u 32. krugu odlučio da ponovo ode na servis i opet uzme tvrdi pneumatik a odmah ga je ispratio i Perre Gasly. U 34. krugu zamenu pneumatika vrši Lando Norris koji je ostao sa tvrdom komponentom  a istu stvar učinio je Nico Hulkenberg. George Russell je morao da reaguje pa je krug kasnije i on bio do svojih mehaničara. To je uticalo i na Charlesa Leclerca do i on ode na svoj novi servis a po povratku na stazu uspeo je da bude ispred vozača Mercedesa i McLarena. Do 37. kruga do mehaničara su ponovo išli Oscar Piastri i Fernando Alonso.

Do ovih trenutaka Carlos Sainz uspeo je da se probije do devete pozicije. U 43. krugu Sergio Perez je otišao na svoju zamenu pneumatika i opet stavio tvrdi pneumatik dok se Lance Stroll odlučio za meidjum gumu. Krug kasnije i Max Verstappen je stvario do svojih mehaničara a na stazu se takođe vratio sa najtvrđom komponentom. Carlos Sainz je već počeo da se muči sa svojim gumama, što je iskoristio Fernando Alonso da na petoj krivini dođe do osme pozicije a situ stvar je učinio i Lewis Hamilton.

Sergio Perez i Lando Norris imali su mali kontakt na šestoj krivini, ali je Meksikanac nekoliko trenutaka kasnije na istim mestu bio mnogo pažljiviji i tako preuzeo četvrto mesto. Velika borba vodila se u konkurenciji konstruktora za drugo mesto između Meredesa i Ferrarija, gde je na 6. krugova do kraja nemački tim ima prednost od dva poena.

U samom finišu Sergio Perez uspeo je da obiđe Georgea Russella i dođe do trećeg mesta, ali je morao da napravi razliku od pet sekundi zbog kazne kako bi zadržao ovu poziciju. Ferrari je na dva kruga pre kraja pozvao Carlosa Sainza po nove medijum pneumatike. Charles Leclerc je zbog bore u šampionatu konstrutora propustio Sergia Pereza kako kako bi dobio na vremenu, ali na kraju Max Verstappen je odneo ubedljivu pobedu ispred Sergia Pereza koji je zbog kazne pao na četvrto mesto a ispred njega našli su se Charles Leclerc i George Russell. Peti je bio Lando Norris ispred Oscara Piastrija i Fernanda Alonsa a do bodova su još stigli Yuki Tsunoda, Lewis Hamilton i Lance Stroll. Tako je na ovaj način Mercedes odbraio drugo mesto u šampionatu konstruktora.

Rezultati trke za VN Abu Dabija:

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

Leave a Reply