Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Ricciardo najbrži na haotičnoj trci u Bakuu

Australijanac je zahvaljujući brojnim incidentima i kaznama za vozače ispred sebe uspeo da ostvari pobedu ispred Bottasa i Strolla.

Već u prvoj krivini se stvorila velika gužva među vodećima. Prvo je su Vettel i Raikkonen imali blizak susret u krivini 1, a onda je u napadu Raikkonena na Bottasa u krivini 2 došlo do ozbiljnijeg kontakta nakon koga je Bottas ostao bez prednjeg krila, a bila mu je probušena i prednja desna guma.
Vettel je tako došao do druge pozicije iza Hamiltona, dok je treći bio Perez ispred Verstappena i Raikkonena koji je takođe imao oštećenja na prednjem kraju. Bottas se nakon svog pit stopa vratio na samo začelje, daleko iza svih ostalih.
Hamilton je na vrhu odmah počeo da stvara prednost koja se držala na oko tri sekunde. Iza Njega i Vettela se u 12. Krugu razvila borba za treće mesto između Pereza i Verstappena. Meksikanac je uspešno branio poziciju, a na samom kraju kruga je Verstappen doživeo problem sa motorom zbog koga je ubrzo nakon toga odustao sa trke.
U tom trenutku je na stazu izašlo i vozilo bezbednosti, pošto je Kvyat malo ranije parkirao svoj Toro Rosso u drugom sektoru, a lideri su iskoristili priliku da odmah promene gume i održe pozicije.
Trka je nastavljena u 17. krugu i oba Ferrarija su se odmah našla pod pritiskom. Vettel je nekako odbranio poziciju, dok je Raikkonen u plasmanu pao na šesto mesto iza Masse i Ocona.
Odmah nakon restarta je na stazu ponovo moralo da izađe vozilo bezbednosti zbog ostataka bolida na stazi koji su tu bili od samog početka trke.
Vozilo bezbednosti se po drugi put povuklo u 20. krugu nakon čega je nastao potpuni haos. Prvo je Hamilton namerno usporavao Vettela pred početkom zadnjeg pravca zbog čega je između njih dva puta došlo do kontakta. Potom se stvorila ogromna gužva na kraju glavnog pravca u kojoj su bili Vettel, Perez, Massa, Ocon i Raikkonen. Oba vozača Force Indije su pretrpela štetu, a Raikkonenu je pukla zadnja guma. Situaciju su najbolje iskoristili Massa i Stroll koji su se našli na trećem i četvrtom mestu ispred Ricciarda, koji je jedini imao super-meke gume.
Nakon toga je istaknuta i crvena zastava i trka je prekinuta dok se staza ne dovede u red. Vozači su se poređali u pit-laneu, a mehaničari Raikkonena i Pereza su iskoristili priliku da ih vrate na stazu.
Trka je konačno nastavljena nakon pola sata, a fantastičan na restartu je bio Ricciardo koji je obišao oba Williamsa, a Massa je pored njega izgubio mesto i od Strolla. Razlog tome su bili problemi sa bolidom i svi redom su počeli da ga obilaze, pa se Brazilac ubrzo povukao sa trke. Potom je incident imao Hulkenberg koji je oštetio prednji desni kraj bolida, pa su se zahvaljujući tome na petom i šestom mestu našli Magnussen i Alonso.
Nova uzbuđenja su usledila kada je kamera sa Hamiltonovog bolida pokazala da njegov zaštitni deo za glavu odvojio od bolida. Direkcija trke je zbog toga tražila od njega da ide u boks, a odmah nakon toga je izdata i kazna Vettelu od 10 sekundi zbog opasne vožnje. Hamilton je nakon svog boksa pao na osmo mesto, dok je Vettel nakon svoje kazne izašao na sedmo mesto.
Ricciardo je nasledio prvo mesto, dok je drugi bio Stroll, a Magnussen treći. Njega je u 38. krugu na glavnom pravcu obišao Ocon, a njegov Manevar je iskoristio i Bottas da oduzme četvrto mesto od Danca. Ubrzo nakon toga su ga prošli i Vettel i Hamilton i dali se u poteru za Bottasom.
Finac je u 40. krugu obišao Ocona za treće mesto, a ubrzo su se u repu Francuza našao i dvojac vodećih u šampionatu.
Vettel je svoj manevar napravio u 42. Krugu, dok je Hamilton isto učinio krug kasnije.
Hamilton i Vettel su bili blizu na kraju trke, ali je Nemac ipak imao dovoljno brzine u svom Ferrariju da odnese neočekivanu malu pobedu.
Ricciardo je tako neočekivano došao do prve pobede u sezoni ispred Bottasa, koji je na sprintu do cilja uspeo da obiđe Strolla zahvaljujući DRS-u. Stroll je ovim trećim mestom postao i najmlađi vozač u istoriji koji se popeo na podijum.
Vettel je bio četvrti ispred Hamiltona, Ocon je bio šesti, Magnussen sedmi, Sainz osmi, dok su Alonso i Wehrlein doneli prve bodove Mclarenu i Sauberu.

 

(Diskusija)

Leave a Reply