Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Red Bull nastavlja da koristi kontroverzno ogibljenje

ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 27: Daniel Ricciardo of Australia and Red Bull Racing on the grid before the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at Yas Marina Circuit on November 27, 2016 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Saga oko ogibljenja se nastavlja, nakon što je Helmut Marko opet dosuo ulje na vatru svojim komentarom.

Prema navodima Auto Bild Motorsporta, Red Bull će nastaviti i dalje da koristi kontroverzno ogibljenje na svom bolidu.I u ovom časopisu napisano je kako se hidraulični umreženi sistem koji oponaša FRIC, a koji je u F1 implementiran od strane Mercedesa, zabranjuje po zvaničnoj objavi FIA, a nakon prijave koju je uložila ekipa Ferrari.

Šef dizajna itajinskog tima Simone Resta, tražio je od FIA-e pojašnjenje da li je sistem koji implementira i zapravo replicira već zabranjeni prednji i zadnji međusobno povezani sistem ogibljenja ( FRIC ) a radi bez povezivanja sa prednjim i zadnjim točkovima, u stvari zaista legalan. Ovaj Ferrarijev upit doveo je ustvari do kontroverze. Jer ako sistem nije zabranjen, a korišten je u 2016. onda i oni imaju svoj model ovog sistema koji bi primijenili u 2017. Ako jeste, kako FIA tvrdi, kako su ga onda koristili Mercedes i Red Bull u 2016., a jesu.

Opet, La Gazzetta tvrdi kako je FIA zaista isključila najnoviji dizajn ogibljenja, a takav sličan je korišten u 2016. od strane Mercedesa i Red Bulla, i bio je temelj za njihov aerodinamički rad na bolidu.

Sad Auto Bild piše da je samo verzija predložena od strane Ferrari za sezonu 2017. proglašena ilegalnom od strane.

Red Bullov konsultant Helmut Marko tvrdi:

“Ne možemo ga koristiti 100 odsto i u 2017., ali ćemo ga i dalje koristiti.”
Na pitanje o ovoj kontroverzi, bivši F1 dizajner Gustav Brunner za Speed Week kaže:

“Ne vjerujem da će to biti velika stvar u Australiji, jer je sigurno da će tada ovaj sistem svi imati na svojim automobilima.”

(Diskusija)

Leave a Reply