Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Nova pobeda Rosberga i titula za Mercedes 

Mercedes je osvojio treću uzastopnu konstruktorsku titulu zahvaljujući prvom i trećem mestu koja su osvojili Rosberg i Hamilton.

Neposredno pre početka trke je došlo do manjih promena na vrhu poretka, pošto je Ferrari morao da promeni menjač u Raikkonenovom bolidu, zbog čega je Finac pao na sa trećeg na osmo mesto, pa su Red Bullovi nasledili kompletan drugi startni red.
Rosberg je odlično startovao i zadržao prvo mesto, dok je velikih problema imao Hamilton koji je pao na čak osmo mesto. Verstappen je preuzeo drugo mesto, dok je sjajan start imao i Perez koji se probio sa petog na treće mesto. Ricciardo je bio četvrti, ali je njega već u prvom krugu u 130R krivini pretekao Vettel. Iza njih je bio Hulkenberg, dok je prvi ispred Hamiltona bio Raikkonen.
Vettel je svoj napredak nastavio na početku trećeg kruga kada je na glavnom pravcu pretekao Pereza za treće mesto i dao se u poteru za Verstappenom.
Rosberg je na vrhu stvorio prednost od oko pet sekundi
Raikkonen je u šestom krugu konačno uspeo da napadne Pereza i pređe ispred Pereza na prilasku prvoj krivini, a Meksikanca je u narednom krugu na istom mestu obišao i Hamilton.
Vozači Red Bulla su prvi otišli u boks i oboje su promenu guma napravili u 11. krugu.
Rosberg, Vettel, Perez i Raikkonen su svoje gume promenili u 13. krugu.
Raikkonen i Perez su se nakon svog pit-stopa našli u gužvi što je omogućilo Hamiltonu da se probije i ispred njega i Pereza. Britanac je u narednom krugu obišao i Ricciarda na zadnjem pravcu i našao se na četvrtom mestu. Njima su gužvu na stazi pravili vozači Williamsa koji su bili na srednje-tvrdim gumama. Situacija se primirila nakon što su ih svi iz vrha obišli, a jedini zanimljiv duel su vodili Raikkonen i Ricciardo za peto mesto.
Raikkonen je bio prvi od vodećih koji je otišao u boks u 27. krugu i on je ostao na tvrdim gumama. Verstappen je svoje pneumatike promenio u 29. krugu, dok je Rosberg odgovorio u narednom krugu.
Ricciardo je na drugi pit-stop otišao u 33. krugu,  ali je Red Bull imao problema prilikom zamene prednje desne i izgubio je dodatne tri sekunde.
Hamilton je išao u boks u 34. krugu, a Vettel je odgovorio krug kasnije, ali je to bilo dovoljno Hamiltonu sa se zahvaljujući brzom izlaznom krugu probije ispred Vettela. Vettel je za razliku od drugih za poslednji stint uzeo meke gume.
Hamilton je u narednim krugovima postavljao odlična vremena i do sedam krugova pre kraja je potpuno sustigao drugoplasiranog Verstappena. On je do kraja samo jednom ozbiljnije napao Holanđanina, ali je na kočenju za prvu šikanu prekasno kočio nakon čega je izgubio priključak.
Rosberg je tako na kraju novom pobedom dodatno povećao prednost u odnosu na Hamiltona u šampionatu. Vettel je ostao na četvrtoj poziciji dok je Raikkonen bio peti. Šesto mesto je pripalo Ricciardu, dok su Perez i Hulkenberg došli do novih vrednih bodova za Force Indiju osvajanjem sedmog i osmog mesta, dok su prvih deset su zaokružili Massa i Bottas.

20161009_064420000_ios

 

(Diskusija)

Leave a Reply