Trke i testiranja

Nestabilno vreme čeka nas u Montrealu, 3 DRS zone, satnica i prenos

VN Kanada pokazala se kroz istoriju da može da bude veoma zanimljiva.

Ovoga vikenda vozači Formule 1 po drugi put u ovoj godini prelaze Atlantski okean i opet dolaze na tlo Severne Amerike. Domaćin je staza Gilles Villeneuve koja se nalazi na ostrvu Notre Dame. Iz više razloga ovde imamo dosta zanimljive trke a jedan od njih je i vremenska prognoza koja je za ovaj vikend predviđa nestabilno vreme.
Tako se za petak prognozira sunčano vreme ali sa kišnim intervalima a temperature ne bi prelazile 24 stepeni.

Subota će biti znatno hladnija jer se za tada predviđaju padavine sa jakim vetrom, što može da znači da ćemo imati zanimljive kvalifikacije.

Oporavak vremenskih uslova očekuje se u nedelju, kada bi trebalo da imamo sunčane intervale a temperature bi se ponovo popele na 23 stepena.

 

Kao i do sada FIA je rešila da na 4361 metar staze raspored 3 DRS zone i dve tačke za detekciju. Prva zona detekcije nalazi se 15 metra posle 5. krivine a DRS će moći da se korsiti 95 metara posle sedme krivine. Druga tačka za detekciju je 110 metara posle devete krivine a druga zona smeštena je na zadnjem pravcu, odnosno počinje 155 metara pre 12 krivine. Zadnja DRS zona a za nju će takođe važiti isti prolaz sa druge zone za detekciju nalazi se na startno-ciljnom pravcu, odnosno kreće na 70 metara posle 14. krivine.

Pirrelli je za ovu priliku doneso istu specifikaciju guma kao u Monaku, pa će tako C3 ponovo biti tvrda guma, C4 medijum a C5 biće meki pneumatik. Iz ovoga može se zaključiti da staza Gilles Villeneuve nije toliko zahtevna, već da je najveći problem prijanjanje dok njena površina nije abrazivna, pa se ne očekuje velika potrošnja. Jedna od karakteristika jeste da sama evolucija uslova na pisti a ovaj parametar može imati veliki značaj.

twitter.com/pirellisport

Sama staza u Kanadi u svojoj konfiguraciji poseduje i čuveni zid šampiona a on se nalazi izlazu 14. krivini. Ovaj zid je pomenuti naziv stekao 1999. godine kada su u njemu završi šampioni Damon Hill, Michael Schumacher u Jacques Villeneuve a na njemu nalazila se reklama Bienvenue au Québec (Dobrodošli u Kvebek). Kasnije, na ovom mestu svoj potpis ostavljali su i Juan Pablo Montoya, Jenson Button, Sebastian Vettel i mnogi drugi …

Što se tiče VN Kanade, kao i na VN Majamija akcija će se za nas dešavati u večernjim terminima. Treninzi su na programu kasno u petak od 20h i 23h, u subotu treći trening kreće od 19h a kvalifikacije su zakazane za 22h. Trka je na rasporedu u nedelju od 20h a svi prenosi su na Sport Klubu HD.

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

Ostavi komentar