Vesti

Krugovi na stazi Jas Marina će ove godine biti i do 10 sekundi brži

Prolazak kroz Jas Marina Hotel

Čelnici staze su napravili velike promene na konfiguraciji, pa bi ova staza sada trebalo pruži bolje trkanje.

Mnogi su se godinama žalili na to da su trke u Abu Dabiju dosadne, a odličan primer smo imali prošle sezone kada je Verstappen lagano vodio od starta do cilja.

Zato su za ovu godinu pripremljene ozbiljne promene na tri mesta na stazi. Spore sekcije su sada zamenjene bržim, pa je broj krivina na stazi pao sa 21 na 16.

Konfiguracija staze od 2009. do 2020.

Dužina staze je skraćena za 273 metra, zbog čega će se voziti 58 krugova, što je tri više nego ranije.

Tako imamo promene u krivini 5 i 6 ispred severne tribine gde je uklonjena spora šikana i sada će bolidi dostizati brzine od preko 300km/č na prilasku ukosnici.

Od krivine 11 je uklonjena sekcija u kojoj je bilo nekoliko sporih krivina i sada je na tom mestu duga, široka i brza ukosnica.

Treća promena se tiče sekcije kod hotela, gde su krivine sada više otvorene, što će omogućiti vozačima da brže i agresivnije prolaze kroz njih.

Konfiguracija staze od 2021.

Jedan od komentatora Sky Sportsa i bivši vozač Formule 1 Martin Brundje je u svojoj kolumni rekao da se očekuje da će staza postati brža za oko deset sekundi.

Sa promenama se u potpunosti slažu u rukovodstvu Formule 1, a izmene je prokomentarisao Ross Brawn: „Potpuno podržavamo odluku organizatora da napravi izmene na stazi, koje će poboljšati ukupni doživljaj kako za vozače, tako i za publiku.“

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

Ostavi komentar