Kimi Raikkonen umalo nije propustio svoju prvu trku sa Sauberom 2001.

Ferrari Media Centre

Finski vozač imao je odličan debi nastup na VN Australije pre 18 godina kada je zabeležio i svoj prvi poen.

Sada Kimi Raikkonen iza sebe ima 292 trka kao i titulu šampiona, ali te 2001. vlasnik tima Peter Sauber puno je razlišljao pre nego što se odlučio da da šansu mladom dečku iz Espoa. Tada, FIA zbog važećih propisa izdala smo provizornu licencu mladom Fincu koji je imao 21. godinu i koji se dve godine pre svog debi nastupa takmičio u karting šampionatu.

Izgleda da sam start prve trke u Australiji nije bio previše uzbudljiv za Kimija Raikkonena, jer prema rečima tadašnjeg fizioterapeuta Saubera niko nije mogao da ga nađe na 30 minuta pre početka trke.

“On je spavao.” kazao je Josef Leberer za F1.com. “Ja sam mu rekao da za nekoliko minuta počinje trka. On mi je odgovorio “Oh, Josef, pusti me da spavam još pet minuta.”. Ja to nikada tako nešto nisam doživeo. Kimi je neverovatno hladan. On ne glumi, to je prirodno. Pustio sam ga da spavao još nekoliko minuta.”

Raikkonen je tada trku za VN Australije završio na sedmom mesto gde je inače startovao sa 13. pozicije. Tada, samo prvih 6 vozača je dobijalo poene, ali je Finac do toga došao zbog kazne Olivera Panisa koji je na svoje vreme dobio još 25 sekundi.

(Diskusija)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavite komentar