Španska Formula 4

Jenić sakupio dobru količinu bodova na vikendu u Valensiji

f4spain.org

Tokom prošlog vikenda održana je treća runda Španske Formule 4.

Španska staza Rikardo Tormo u Valensiji bila je domaćin karavana ovog šampionata. Kao što je to bio slučaj na prethodnom, tako je i ovde zvanični program bio smeštan u dva dana vikenda, dok je u petak održan zajednički kolektivni test. Prvi zadatak koji je Filip Jenić postavio pred sobom bio je da se popravi utisak sa teškog vikenda u Herezu kao i da se donese što više bodova.

foto: f4spain.org

Sa radom se već krenulo u petak, gde su svi vozači učestvovali na pomenutom testu a Srbin je na ovoj sesiji imao 14. vreme mada ali ovom prilikom vozio na starim pneumaticima a primarni cilj tog dana bio je da se opipa puls bolida za nastavak vikenda. Već posle treninga u subotu izgleda da je on bio dobar, pošto je Jenić na prvom treningu zauzeo četvrto a na drugom sedmo mesto, sa malim zaostacima za vodećima. Nešto kasnije u toku dana usledile su i prve kvalifikacije na kojima je pol poziciju ostvario Nikola Tsolov dok je naš as sa vremenom od 1m34.927s imao sedmo vreme. Prva trka je zatvorila subotnja dešavanja na stazi Rikardo Tormo a ona je bila predviđena da traje 25 minuta plus jedan krug. Odmah na startu videla se nervoza jer su vozači morali da odrade još jedan formacijski krug a po puštanju zelenih svetala incident su imali Klastrup i Berter što je iskoristio Jenić da se probije do petog mesta. Zatim je usledio i period sigurnosnog automobila posle čega je Srbin držao priključak za Espintom Santom i Kucharczykom, ali do kraja nije uspeo da im se približi. Tako je Bugarin odneo još jednu pobedu a našem Filipu pripala je dobra peta pozicija.

foto: f4spain.org

U ovom fomatu takmičenja nedelja je dan kada ima manje akcije ali je svakako značajniji jer se održavaju druge kvalifikacije i dve trke. Jutro je otvoreno baš drugim kvalifikacijama koje su davale startni raspored za treću trku a one nisu bile najbolje za Jenića jer je u ovoj petnaestominutnoj sesiji ostavio tek 12. poziciju. Ipak, Filip je za drugu trku imao četvrtu startnu poziciju a ona se uzimala kao drugo najbolje vreme sa prvih kvalifikacija. Tsolov je opet imao pol poziciju, što mu je omogućilo da mirno krene u trku a Srbin je posle starta zadržao četvrto mesto i ponovo se upustio u duel sa Espintom Santom. Ovoga puta Jenić je svim snagama pokušavao do ga obiđe, ali jednostavno nije bilo prostora na stazi da se uradi završni manevar, što znači da je kroz cilj naš vozač prošao kao četvrtoplasirani. Za kraj vikenda ostavljena je još jedna najduža trka u trajanju od 25 minuta plus jedan krug, pa posle teških kvalifikacija Filip nije imao puno prostora za taktiku osim samo da napada. Tsolov je ovde zaokružio svoj het trik a Jenić je uspeo da napreduje i da na kraju zabeleži devetu poziciju.

foto: f4spain.org

“Vikend pomešanih osećanja, sa jedne strane dobar pomak u borbi za treće mesto u šampionatu, ali sa druge strane fali nešto kako bismo bez obzira na tudji performans mogli da dolazimo do jakog plasmana. U petak odradjen je samo kolektivni test tokom kojeg smo proverili da li je sve na svome, kako bismo subotu dočekali spremni. Dva slobodna treninga protekla su vrlo dobro, pokazali smo dobru brzinu. Prve kvalifikacije bile su pomalo frustrirajuće jer je pola desetinke falilo za 4. poziciju, ali je i 7. pozicija bila dovoljna kako bismo se domogli rezultata među prvih pet u prvoj trci. Pošto se drugi najbrži krug uzima za startni poredak druge trke, ja sam startovao sam sa 4. pozicije i tako obezbedio sebi dobro polazno mesto u borbi za podijum, ali nažalost tokom cele trke bio sam u voziću “prljavog vazduha” i nisam mogao znatno da se približim kako bih napao za treće mesto. Druge kvalifikacije bile su vrlo razočaravajuće, prosto nisam imao brzinu. Kvalifikovao sam se tek kao 12. Time su novi bodovi bili pomalo ugroženi, ali nakon solidnog starta i sasvim dobrog ritma tokom trke došao do nova dva boda osiguravši 9. mesto.” izjavio je Filip Jenić za naš sajt.

Posle tri runde u šampionatu Srbin zauzima dobro peto mesto u šampionatu vozača sa 56 bodova u konkurenciji od 31. pilota, pa tako ima realne šanse da se bori za treće mesto u generalnom plasmanu jer zaostaje samo 13 bodova. Naredna trka Španske Formule 4 planirana je za 8. i 9. jul u Belgiji gde je domaćin staza Špa-Frankonšamp.

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

Ostavi komentar