Španska Formula 4

Jenić nakon trke u Herezu: Novo iskustvo i naučene lekcije

Filip Jenić - privatna arhiva

Mladi vozač iz Srbije u Španskoj Formuli 4 za naš sajt sumira utiske nakon šestog trkačkog vikenda u sezoni.

Nakon sjajnog prvog podijuma pre dve nedelje na stazi Ricardo Tormo, pretposlednja trka u sezoni za Filipa Jenića definitivno nije prošla onako kako je očekivao.

Naš vozač je imao čudan vikend. Konstantno se vrteo oko pozicija koje osvajaju bodove, ali su mu one na ovaj ili onaj način izmicale.

Filip Jenić
Filip Jenić – privatna arhiva

Za Filipa je Velika novina bila i sama staza u Herezu na kojoj nije imao prilike da vozi ranije.

„Za mene je Herez bio potpuno nova staza jer sam za vreme testova bio zaražen koronom, tako da sam morao iz kolektivnog testa u petak da izvučem maksimum. Brzina je od početka bila solidna. Ipak, mučili smo se oko podešavanja, a vožnju smo polako usavršavali.“

Filip Jenić
Filip Jenić – privatna arhiva

„Dva slobodna treninga u subotu prošla su solidno petnaesto mesto na prvom i sedmo na drugo. Očekivanja za prve kvalifikacije su bila plasman u prvih deset, međutim gume prosto nisu postigle  optimalnu temperaturu pa su vremena iz kruga u krug bila ista. Sa trinaestim startnim mestom za prvu i jedanaestim za drugu trku, stvari su svakako bile mnogo teze.“

Usledila je prva trka i stvari su delovale pozitivno do pred sam kraj.

„U prvoj trci sam posle dobrog starta, par preticanja i dobre borbe, samo dva kruga pred kraj imao blokiranje zadnjih točkova. Od tog trenutka je bolid bio nemoguć za vožnju i tako sam izgubio deveto mesto i pao na dvanaesto do kraja trke“, objašnjava Jenić.

Filip Jenić
Filip Jenić – privatna arhiva

Sutradan na drugoj trci je naš vozač delovao energično i to se videlo od samog početka kada je bio dosta agresivniji.

„Na drugoj trci sam još jednom imao dobar start, ali u trećem krugu sam u pokušaju obilaženja za 9. mesto imao ogroman sudar. Ja sam bio poprilično optimističan, dok je rival promenio pravac pri kočenju i tako smo na samom kraju pravca obojica završili trku i dobili po tri pozicije kazne za treću trku“, kaže Jenić.

Filip Jenić
Filip Jenić – privatna arhiva

Još u subotu se prognoziralo da bi na trećoj trci mogla da padne kiša i to se upravo i dogodilo. Kiša je tako bila dodatni faktor na poslednjoj trci, ali i jedan potpuno novi izazov za našeg vozača.

„Treća trka je meni i timu bila prva vožnja po kiši od kako je počela sezona, tako da nam je falilo iskustva. Zbog loših drugih kvalifikacija, ali i kazne sam startovao tek sa šesnaeste pozicije. U jednom trenutku sam se popeo na jedanaesto mesto. Posle dva kruga potpune defanzive i nemoći da uhvatim bilo kakav ritam sa svojim bolidom, koji je inače popravljen uoči starta treće trke, završio sam na trinaestom mestu.“
„Ovo je bio jedan vikend tokom kojeg sam mnogo toga naučio. Rezultat nije pokazao realno stanje stvari, ali se na kraju tim i ja ponovo nismo uklopili za bolji rezultat“, zaključuje Jenić.

Pred njim sada ostaje još finalna trka sezone koja će se voziti na stazi Katalunja u Barseloni od 13. do 14. novembra.

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

Ostavi komentar