Vesti

Honda i Red Bull objavili kako će izgledati njihova saradnja u budućnosti

Japanski proizvođač napušta Formulu 1 na kraju sezone, ali je sada obelodanjeno da će se saradnja sa Red Bullom ipak nastaviti.

Honda je još prošle godine objavila da se povlači i da želi da se više fokusiraju na druge projekte. Nakon toga je postignut dogovor sa Red Bullom, koji snabdevaju svojim motorima. Austrijski tim će preuzeti Hondinu tehnologiju i nastaviti da sam sklapa motore za svoje i potrebe AlphaTaurija.

Red Bull i AlphaTauri
Red Bull i AlphaTauri

Međutim, Honda je u današnjem saopštenju za medije objavila da će nastaviti saradnju sa Red Bullom. Red Bull Powertrains će postati vlasnik Hondinih motora i svih informacija o njemu, ali će Japanci nastaviti da pomažu u procesu razvoja i proizvodnje motora tokom 2022. i 2023. Pored toga, Red Bull će preuzeti od Honde i kompletno osoblje koje je radilo na motoru.

Red Bull Honda
Posebne boje Red Bulla za VN Turske u čast Honde

Dve strane će nastaviti svoju saradnju u oblasti razvoja mladih vozača. Hondin Formula Dream projekat se nastavlja, a njegov član je Yuki Tsunoda, koji je ove sezone debitovao u Formuli 1 sa AlphaTaurijem.

„Drago mi je što smo postigli dogovor sa Red Bull Grupom i pokrili sve detalje vezane za intelektualnu svojinu F1 motora. Honda na taj način nastavlja da doprinosi svetu trkanja“, izjavio je portparol Honde Koji Watanabe.

Max Verstappen i Sergio Perez
Verstappen i Perez izlaze iz pit-lane-a na VN Mađarske 2021.

U saopštenju se oglasio i šef ekipe Red Bull Christian Horner, koji je pričao o saradnji sa Hondom.

„Naša saradnja sa Hondom je bila veoma uspešna. Iako će se naš odnos u Formuli 1 promeniti, niko od nas ne želi da to bude kraj priče. Jako smo zadovoljni što će naš ambiciozni Red Bull Powertrains projekat nastaviti da dobija podršku Honde u 2022. kako tehnički, tako i operaciono. To će nam omogućiti da napravimo besprekornu tranziciju kada počnemo sami da sklapamo motore za nekoliko godina“, izjavio je Horner.

Christian Horner i Masashi Yamamoto
Christian Horner i Masashi Yamamoto

„Takođe se radujemo što ćemo saradnju sa Hondom proširiti i na druge aktivnosti. Isto tako nastavljamo sa razvojem mladih vozača u svim disciplinama auto-moto sporta. Hondino vreme u Formuli 1 se možda završava, ali mi zajedno započinjemo jedno novo fascinantno putovanje“, zaključio je Horner.

Od sada nas možete pratiti i na INSTAGRAMU. Vesti kao i ostale novosti možete pratiti i preko našeg Viber Public Chata klikom OVDE kao i našem forumu. Takođe zapratite našu Facebook stranicu i Twitter nalog.

Leave a Reply