Vesti

Hamilton pobedio na VN SAD u Ostinu

Vozači Mercedesa na ovoj trci zauzeli su prve dve pozicije.

Pred početak trke u Ostinu, temperatura staze bila je dobra i iznosila je 34 a vazduha 26 stepeni. Vreme je bilo sunčano i toplo bez oblaka.

Na startu, Hamilton je poveo kolonu dok je Rosberg izgubio mesto od Ricciarda a Kimi Raikkonen uspeo je da dođe do četvrte pozicije. Već posle par krivina od trke je odustao Nico Hulkenberg a Lewis Hamilton je već stekao više od sekunde prednosti u odnosu na Daniela Ricciarda, dok je petoplasirani Sebastian Vettel zaostajao oko 4 sekunde za vodećima.

Već do osmog kruga Raikkonen je uhvatio priključak za Rosbergom, ali je Finac zajedno sa Ricciardom otišao na prvu zamenu guma. Sledeći na servisu bili su Verstappen, Rosberg, Hamilton dok Vettel još nije otišao do svojih mehaničara. U 14. krugu Max Verstappen je obišao Kimija Raikkonena i tako preuzeo peto mesto samo koji momenat kasnije Sebastian Vetel otišao je na prvu zemnu guma pa se na stazu vratio na šestom mestu.

Max Verstappen nastavio je da niže dobra vremena, pa se tako našao u za petama Nica Rosberga. Sergio Perez vodio je veliku bitku sa Danilom Kvyatom za 11. poziciju u kojoj se kasnije uključio i Roman Grosjean. U 25. krugu Kimi Raikkonen je odradio svoj drugi servis kao i Daniel Ricciardo dok je nastala pomenja u boksu Red Bulla prilikom prijema Maxa Verstappena, koji je svojim prisustvom u pitlejnu iznenadio sve mehaničare.

Već u 30. krugu mladi Holnađanin je usporio pored staze gde je prijavio problem sa motorom a već posle nekoliko krivina morao je da parkira svoj bolid, što je izazvalo stanje virtuelnog sigurnosnog automobila. To su iskoristili Lewis Hamilton i Nico Rosberg da odarde još jendu zamenu penumatika, posle čega su oba vozača Mercedesa zauzela prve dve pozicije. Trka je ponovo puštena posle tri kruga.

Na 17. krugova do kraja Raikkonen je izvršio još jednu zamenu pneumatika, ali se zaustavio prilikom izlaska iz pitlejna. Naime, Finac je imao problema sa radom mehaničara prilkom servisa, zbog čega nije mogao da nastavi trku. Od tada treće mesto pripalo je Danielu Ricciardu a iza nejga nalazio se Sebastian Vettel. U zanimljiv duel ubacili su se Felipe Massa i Carlos Sainz a kasnije u to društvo upao je i Fernando Alonso dok su Kevin Magnussen i Jolyan Paler tokom većeg dela trke vodili internu borbu. Alosno se u jednom momentu odlučio da napadne Massu u 15 krivini, posle čega je došlo i dok kontakta gde je Španac uspeo da napreduje za jednu poziciju.

Sainz i Alosno su vodili veliku bitku u poslednjem krugu, pa je tako vozač McLaren uspeo da dođe do petog mesta. Hamilton je sigurno došao do nove pobede na kraju ispred Rosberga i Ricciarda dok je četvrtio bio Vettel. Iza njega našli su se Alonso, Sainz, Massa, Perez, Button i Grosjean.

(Diskusija)

Ostavi komentar