Hamilton još jednom rutinskom pobedom došao na prag pete titule

Britancu je dodatno pomoglo izletanje Vettela sa staze u petom krugu, pa je njegova bodovna prednost nakon ove trke čak 67 bodova.

Na vrhu nije bilo mnogo akcije na startu. Hamilton je poveo trku ispred Bottasa, Verstappena i Raikkonena, a najveći napredak je napravio Vettel koji je prošao prvo na šesto, a do kraja kruga i do petog mesta.
Na kraju prvog kruga, Verstappen je napravio grešku u šikani pred izlazak na pravac i izgurao je sa staze Raikkonena koji ga je u tom trenutku napao. Holanđanin je zadržao poziciju, ali je Finac izgubio momentum što je omogućilo Vettelu da prođe na četvrto mesto.
U četvrtom krugu je na stazu izašlo vozilo bezbednosti pošto je na stazi ostalo dosta delova nakon duela Magnussena i Leclerca gde je Danac kasno promenio putanju u odbrani pozicije, pa ga je vozač Saubera udario, oštetio svoje prednje krilo i probušio Magnussena zadnju levu gumu.
Trka je nastavljena u osmom krugu, a direkcija trke je Verstappenu i dala pet sekundi kazne zbog incidenta na početku trke.
Vettel je odmah nakon restarta pokušao da prođe Holanđanina u Spoon krivini, ali je četvorostruki šampion bio pre agresivan na kočenju, došlo je do kontakta i Ferrari se našao van staze.
Vettel je pao na začelje i to je otvorilo priliku Hamiltonu da značajno uveća svoju bodovnu prednost.
Ferrari je već u 18 krugu morao da odvede Raikkonena u boks pošto su njegove super-meke gume bilo dosta oštećene i gubio je previše vremena na stazi. On se vratio na stazu na deseto mesto na srednje-tvrdim gumama i u uvodnim krugovima je prilično dobro napredovao i nadoknađivao pozicije.
Verstappen je svoju kaznu i pit stop obavio u 22. krugu, a po povratku na stazu se ponovo našao ispred Raikkonena.
Bottas i Ricciardo su u boks išli u 24. krugu, a Ricciardo se po povratku na stazu našao čak i ispred Raikkonena koji je u ključnom trenutku bio zaglavljen iza Grosjeana.
Hamilton je promenio gume krug kasnije i mirno se vratio na čelo sa skoro pet sekundi prednosti u odnosu na Bottasa.
Vettel je konačno u 26. krugu promenio gume i on je nakon toga pao na šesnaesto mesto, ali je za razliku od većine montirao meke umesto srednje-tvrdih guma.
On se do 35. kruga probio do šestog mesta, ali je sledeći isped njega bio Raikkonen sa čak 40 sekundi prednosti.
Tokom 41. kruga je na kratko trka bila pod virtualni. Vozilom bezbednosti nakon što je Leclerc parkirao svoj bolid pored staze. Redari su brzo reagovali, a ni jedan od timova nije slao vozače u boks.
To je ujedno bilo i poslednje bitnije dešavanje. Hamilton je mirno priveo trku kraju i završio deset sekundi ispred Bottasa koji se mučio sa gumama u poslednjoj trećini trke. Verstappen nije mogao ozbiljnije da ugrozi Finca i morao je da se zadovolji trećim mestom ispred Ricciarda.
Raikkonen i Vettel su bili peti i šesti za Ferrari. Perez je bio najbolji od ostalih na sedmom mestu ispred Grosjeana, Ocona i Sainza.

 

(Diskusija)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavite komentar