Please assign a menu to the primary menu location under menu

Vesti

Button: Volio bih da sam mogao voziti za Ferrari

Uoči njegovog posljednjeg F1 vikenda, Jenson Button razgovarao je sa Eddie Jordanom sa kojim je ovom prilikom odradio intrevjuu.

Jedna, sigurno, vrhunska karijera ovog 36-godišnjaka trajala je ukupno 17 sezona, i objedinjuje četiri ekipe u dosijeu ovog gospodina. Ekipe Benneton, Renault, Brawn te Honda su sigurno vrhunske ekipe, i mogu se pohvaliti da su koristile usluge britanskog džentlmena, ali ostalo je još jedno mjesto gdje bi Jenson rado proveo određeno vrijeme u svojoj karijeri, da mu se ijednom pružila prilika, tvrdi on lično.

“Da se ukazala prilika i prava situacija, naravno da bih tada vozio za Ferrari.”veli Jenson. “Postojala su tri tima u kojim sam htio voziti kad sam stizao u F1, i to su Williams, Ferrari i McLaren. U dva sam vozio. U određenom trenutku je bilo prilike i za treći, ali ipak mislim da je ovako najbolje. Ta prilika nije bila baš najbolja.”

Button je postavio standarde za mlade vozače, to je sigurno, od svog ulaska u šampionat još davne 2000. godine.

Tvrdi kako je danas mnogo lakše, nego što je bilo tada, i da je danas F1 nešto sasvim drugačije:

“Sigurno je lakše ako imaš talenat. Lično ja, nisam imao nikakvo iskustvo kad sam stigao u F1. Nisam imao pojma, viziju, kako postaviti set-up automobila. Do tada, do F1, godinu dana u Formuli Ford, godinu dana u Formuli 3. I to je to. Nismo imali simulatore tada, nismo imali ni približne podatke sa staze, kao sada. Nigdje. Sada vozači imaju sate i sate na simulatoru, imaju svoje vlastite test timove, kako sam čuo. Lance Stroll ima svoj vlastiti test tim, i sve F1 staze testirao je na svoju ruku, sa svije godine starim bolidom Williamsa, koji je vozio. Nismo imali ništa slično tada. Ja sam bio ubačen u bolid, sa kojim sam napravio jedan jedini krug, a zatim je motor otkazao. Praktično, odvezao sam prvu trku bez super licence, jer nisam bio u mogućnosti da je pribavim.”

http://f1-forum.eu/viewtopic.php?f=17&t=11752

Leave a Reply