BBC: Alonso je pokušao da uceni Hamiltona na VN Mađarske 2007. godine

McLaren Marketing/Steven Tee

Svima je poznato da su Fernando Alonso i Lewis Hamilton imali problematičan vikend na Hungaroringu još pre 11 godina.

Dvostruki šampion će u nedelju imati svoj poslednji start u Formuli 1, gde su pored pobeda i podijuma njegovu karijeru u najbržem cirkusu obeležilo i nekoliko kontraverzi. Naime, Alonso i Hamilton imali su čarke na VN Mađarske još 2007. godine kada su obojica nastupali za McLaren a Španac je zbog zadržavanja Britanca u boksu dobio kaznu. Naime, Hamilton je odbio da ranije u kvalifikacijama propusti Alonsa na stazi, zbog čega je ovaj rešio da mu se osveti prilikom duplog servisa od strane mehaničara, zbog čega je dobio kaznu od strane FIA-e sa pomeranjem pet mesta na startu.

Kako BBC prenosi, stvari se nisu stišale ni posle kvalifikacija, pa je tako Alonso zahtevao od šefa tima Rona Dennisa da sabotira Hamiltonovu trku tako što će ostaviti Britanca bez goriva. Isti izvor navodi da je stvar otišla predaleko pa se u ovaj slučaj umešao i Alonsov menadžer Luis Garcia Abad. Takođe, Španac pored toga kazao Dennisu da će ukoliko ge ne posluša obelodaniti sve informacje kako je McLaren koristio Ferrarijeve dokumente o tadašnjem bolidu.

Umesto toga, Dennis se odlučio da o ovome informiše tadašnjeg predsednika FIA-e Maxa Mosleya o informacijama koje sam Alonso poseduje. To je bilo dovoljno vladajućem telu da pokrene i drugu istragu protiv britanskog tima, što je na kraju dovelo do kazne od 100 miliona dolara.

Abad je kasnije prišao Dennisu i kazao kako je Alonso sve to rekao u momentu besa. Na kraju Hamilton je pobedio sa pol pozicije, dok je Alonso u Mađarskoj te 2007. kroz cilj prošao kao četvrti.

(Diskusija)

You must be logged in to post a comment Login

Ostavite komentar